Vukušić: Nijedna država ne bi sudila "svojima" da nije bilo Haškog tribunala

Vesti 25. avg. 202013:12 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

"Suđenja za ratne zločine u regionu su zapostavljena, njima se države ne bave, ali sam uverena da nijedna država u regiji ne bi sudila 'svojim' osumnjičenima da nije bilo Haškog tribunala", izjavila je u emisiji Studio N1 Live Iva Vukušić, istoričarka sa Univerziteta u Utrehtu. Ona je povodom nastavka suđenja Ratku Mladiću ocenila da je to očekivana odluka, uprkos različitim komentarima o njegovom stanju.

POVEZANE VESTI

„Očekivano je da se suđenje u ovim uslovima održava, jer je sud pod pritiskom da završi ovaj predmet. On je (Ratko Mladić) 77 godina star, sud se mora zatvoriti, i stvari se moraju zaključiti. Reakcija odbrane je očekivana, ali je ista takva i reakcija suda da kaže da se ide dalje. U datim okolnostima, može se reći da je ovo pravično suđenje i da treba da se nastavi“, rekla je Vukušić.

Prema njenim rečima, veoma je teško oceniti rad suda, jer ne postoji konsenzus oko kriterijuma za uspeh ili neuspeh Tribunala.

„Što se tiče suđenja Stanišiću i Simatoviću, veliki je problem što su se prvi put pojavili 2003. godine. Bez obzira na sve, procesi na međunarodnom nivou ne bi trebalo da traju ovoliko dugo. S druge strane, činjenica da se i to suđenje pribiližava kraju, jasan znak da smo spremni sve da završimo i da kažemo da je Haški tribunal gotov. Što se tiče pravičnosti, određena doza postoji u tome da se tim ljudima uopšte sudilo. Ako pogledamo slične situacije u Siriji ili Ukrajini, za mnogo zločina uoppšte nije suđeno“, ocenila je Vukušić.

Ona dodaje da sama činjenica da se „ne možemo dogovoriti o uspehu ili neuspehu rada Haškog tribunala“, govori da je on odradio važan posao.

„Meni kao građanki bivše Jugoslavije koja se profesionalno bavi njime, mogla bih reći da je jedan od uspešnijih međunarodnih sudova“, istakla je ona.

Govoreći o nasleđu ovog suda, Vukušić kaže da je jedna od najvećih njegovih vrednosti arhiva koja ostaje kao zaostavština.

„Mislim da je na državama regiona da kada se suđenja završe i da krenu da rade predmete protiv osumnjičenih koji su na njihovim teritorijama“, poručila je Vukušić.