Major Helena: Najveća podrška su mi bivša supruga i deca

Vesti 25. maj 201509:57 > 10:04
Podeli:
Izvor: N1 info

Transrodna penzionerka Vojske Srbije, major Helena u svom prvom televizijskom gostovanju izjavila je za N1 da je njen cilj, nakon svega što je prošla, da pomogne transrodnim osobama koje su na marginama društva.

Kako ističe, zajedno sa udruženjem Egal, planira da otvori centar kome se trans osobe mogu obratiti za podršku, osnovni ljudski savet – iskustveni kako bi ih oni uputili na institucije. „Mi u Srbiji u okviru Kliničkog centra imamo odeljenje za transrodna stanja. Taj tim je jedan od najjačih u Evropi. Ja sam se obratila njima i u procesu sam tranzicije“, navodi Helena dodajući da nakon poseta psihologu slede konsultacije sa endokrinologom a kad se telo pripremi na kraju ide hirurški zahvat promene pola.

Trans se rađa, ne postaje se tokom života

To je proces od dve do tri godine, kaže ona i dodaje: „Kad sam čekala 40 što ne bih čekala jos dve-tri godine da bude kako ‘Bog zapoveda’“.

Helena kaže da ima dosta transrodnih osoba u Srbiji koje je često kontaktiraju jer nemaju kome da se obrate. Ona ukazuje da Srbija nema zakone koje bi regulisale položaj transrodnih osoba, osoba koje su promenile pol…

Bivša supruga i deca su mi najveća podrška

Major Helena kaže i da joj najveću podršku sada pružaju bivša supruga i deca. Takođe dodaje da su njihove prve reakcije na njenu odluku da javno istupi bile veoma burne, da deca čak nisu išla u školu kako ih neko ne bi fotografisao. „Svi jure senzaciju, niko ne razmišlja o deci. Moja deca su sada ovo prihvatila“

Bolje penzija nego borba protiv vetrenjača

Izvor : N1 info

Ona takođe ističe da nije odustala od svoje karijere u Vojsci Srbije već da joj je ponuđeno da ode u prevremenu penziju. „Ponuđeno mi je 60 odsto penzije u odnosu na 24 sata slobode i ja sam prihvatila“, kaže ona i dodaje da bi u slučaju da je „ostala u sistemu“ bila Don Kihot koji se bori protiv vetrenjača.

Uzdam se u pravdu

U prvoj odluci o penzionisanju navedeno je da je to urađeno jer ona šteti ugledu Vojske Srbije. Više tužilaštvo odbacilo je njenu prijavu za diskriminaciju, a kako kaže sada je ceo taj postupak prepustila advokatima koji su podneli ustavnu žalbu.

Ja se uzdam u pravdu i Ustav. Po nekoj pravdi, Ustavni sud bi trebalo da donese ispravnu odluku. Poverenica je već dala svoje mišljenje da je u pitanju težak oblik diskriminacije i naložila da Generalštab i Ministarstvo odbare upute izvinjenje. Generalštab je uputio, Ministarstvo još nije“.

U užem izboru za nagradu „Duga“

Major Helena je u žižu javnosti došla i pre nekoliko dana kada su dodeljivane nagrade „Duga“. Četiri člana žirija napustila su komisiju navodeći da je na njih vršen pritisak da priznanje dobija ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, iako se u užem izboru našla i major Helena.

Helena kaže da je bila iznenađena kada ju je za nagradu nominovala Gej strejt alijansa pa i kasnije kada se našla u užem izboru. „Bila sam ravnodušna i tek kasnije sam čula da je bila neka frka“, kaže ona a komentarišući pritiske da se nagrada dodeli ministarki a ne njoj odgovara: „To je večito dodvoravanje institucijama. Ja sam iznad svih tih stvari. Imam svoj cilj – pomognem osobama sa margine – trans osobama“.

Pogledajte prvo televizijsko gostovanje majora Helene: