Krstić o razgovorima u Beloj kući: Politika i ekonomija su uvek isprepletane

Vesti 24. avg 202021:35 > 21:43
N1

Pretpostavke koje se čuju ovih dana kako bi u Beloj kući 4. septembra mogao biti postignut sporazum, sličan onome koji su postigli Izrael i UAE, baziraju se verovatno na činjenici da po tom uzoru, ne bi bilo ponuđeno konačno rešenje za kosovski problem, niti bi eventualni sporazum Beograda i Prištine zahtevao međusobno priznanje, kaže Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka.

„U sporazumu UAE i Izraela dogovoreno je da će se uspostaviti diplomatski odnosi, da će Izrael odustati od jednostrane aneksije

POVEZANE VESTI

 jednog dela Zapadne obale, koju je planirao da uradi, po sporazumu koji je predložio Donald Tramp, ali koji nije prihvatila palestinska strana. Sa druge strane, biće od UAE takođe načinjen jedan korak napred u tom diplomatskom smislu, uspostavljanjem diplomatskih odnosa, ali i ekonomskom smislu razvoja dalje saradnje, ali suštinski ono što su osnovna otvorena pitanja, a to je status palestinske države, gde će biti njene granice, kako će ona biti organizovana, to su pitanja koja ostaju otvorena. Isto tako verujem da će biti i u kontekstu sporazuma Beograda i Prištine, dakle neće biti konačnog rešenja za odnose Beograda i Prištine, nego verovatno nekog ekonomskog sporazuma, kojim će se unaprediti odnosi, ali neće biti sve rešeno. Politika i ekonomija su uvek isprepletane i tu je u ekonomskom polju uvek pitanje koliko se može ići daleko, a da se formalno ne prizna druga strana kao država iz ugla Beograda. Međutim, ne verujem da će se rešavati formalno bilo koje statusno pitanje, tako nešto i neki konačni pravno obavezujući sporazum koji bi rešio odnose Beograda ili Prištine na ovaj ili na onaj način, ukoliko do njega uopšte bude došlo u doglednom periodu, verovatno će biti postignut pod okriljem posredovanja EU“, kaže Krstić.