Susret načelnika generalštaba Srbije i Rusije, teme – situacija u svetu i Kosovo

Vesti 24. avg 202020:11 > 20:19
Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović razgovarao je sa ruskim kolegom Valerijem Vasiljevičem Gerasimovim o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu s posebnim osvrtom na situaciju na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Mojsilović je sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije ragzovarao i o mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje dve vojske u oblastima od obostranog interesa, kao i o aktuelnom stanju i realizaciji aktivnosti u oblasti vojnotehničke saradnje, dodaje se u saopštenju.

On je zahvalio generalu Gerasimovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i na pomoći ruskih Oružanih snaga u suzbijanju širenja virusne infekcije kovid-19 u aprilu i maju ove godine, kako se navodi „čak i u uslovima kada je ruski narod i sam bio ugrožen od posledica virusa“.

„Načelnik Generalštaba VS je kao posebno značajnu istakao pomoć Ruske Federacije u opremanju Vojske Srbije savremenom vojnom tehnikom i obuci našeg letačkog i tehničkog osoblja na vazduhoplovima ruske proizvodnje“, dodaje se u saopštenju.

Mojsilović je pohvalio pripremu ovogodišnjih Međunarodnih vojnih igara, i najavio da Vojska Srbije razmatra da konkuriše za organizaciju jedne od disciplina ovog takmičenja.