Osuđeni direktor Centra za socijalni rad na čelu Apoteke Novi Sad

Vesti 24. avg 202016:34 > 16:38
Shutterstock

Bivši direktor Centra za socijalni rad u Novom Sadu Gojko Vujnović, pravosnažno osuđen 2019. godine za zloupotrebu službenog položaja jer je kolegama koje je zaposlio u ustanovi isplaćivao plate koristeći novac sa računa štićenika Centra, već nekoliko godina vodi Apoteku Novi Sad, objavio je novosadski portal 021, a nedavno je ponovo postavljen za v.d. direktora.

Vujnović je u januaru 2019. godine uslovno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja. On je tokom suđenja priznao krivično delo, sklopio sporazum sa tužilaštvom i odrekao se mogućnosti žalbe na presudu, pa je ona postala pravnosnažna.

Budžetska inspekcija Novog Sada je 2013. godine otkrila nepravilnosti u poslovanju i vođenju Centra za socijalni rad, a tokom istrage i suđenja je utvrđeno da je nekadašnji direktor mimo sistematizacije i potrebe zaposlio 10 ljudi. Kako su ove osobe zaposlene mimo zakona, a Grad Novi Sad nije odobrio novac za njihove plate, Vujnović je novac za isplatu njihovih zarada i troškova prevoza obezbedio koristeći nenamenska sredstva sa posebnih računa ličnih sredstava korisnika domskog smeštaja.

Deo novca, tačnije šest miliona dinara, neovlašćeno je i bez njegovog znanja uzeto sa posebnog računa jednog štićenika centra, navela je budžetska inspekcija u svom izveštaju. Inspekcija je ustanovila da je Vujnović koristio novac od prodaje kuće štićenika, koji je bio namenjen da se pokriju troškovi smeštaja i boravka u ustanovi.

Posle ovih saznanja on je smenjen, a otpušteni su svi zaposleni koje je doveo u Centar.

Međutim, kako je objavio portal 021, Vujnović je posle toga, 2015. godine postavljen za pomoćnika pokrajinskog sekretara za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, ali je nakon smene vlasti u Pokrajini razrešen 2016. godine.

Od tada je u Apoteci Novi Sad.

Nakon što je neko vreme bio predsednik Upravnog odbora, 2018. biva imenovan za v.d. direktora i to mesec dana pre donošenja pravosnažne presude. Šest meseci kasnije, kad je već bio osuđen, Vujnoviću se produžava v. d. status za još šest meseci.

Potom na lični zahtev 23. decembra 2019. godine biva razrešen da bi na njegovo mesto došao Milan Grba, prethodni v.d. Posle isteka mandata Grbe, Vujnović ponovo dolazi na mesto v. d. direktora Apoteke i to 25. juna 2020. godine, pre dva meseca, gde je i sada.

Portal 021 piše da je ovaj slučaj, odnosno presuda Vujnoviću, bio „skriven“ od javnosti, a za presudu se saznalo iz novog izveštaja Državne revizorske institucije, koja je kontrolisala finansijske izveštaje Centra za socijalni rad.

DRI je u izveštaju, u delu za „skretanje pažnje“, navela da je protiv nekadašnjeg odgovornog lica Centra za socijalni rad vođen krivični postupak i da je doneta presuda, a još dodaje da je nakon presude pokrenuta i parnica za naknadu štete.

Naime, kako je za 021 potvrđeno u Višem sudu, gradsko Pravobranilaštvo je u ime Centra za socijalni rad pokrenulo parnicu za naknadu štete protiv Gojka Vujnovića, tužbom tražeći od njega isplatu više od šest miliona dinara na ime pričinjene štete. Parnica je pokrenuta 26. marta 2019. godine i do sada je jedno ročište odloženo, a naredno će se održati 28. septembra ove godine, rečeno je za 021 u Višem sudu.