Milan Jovanović posle ročišta: Odbrana pokušava da minimalizuje štetu na kući

Vesti 24. avg. 202012:52 > 15:24
Podeli:
Izvor: N1

Danas je održan nastavak suđenja za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću - slučaju u kojem je optužen bivši predsednik opštine Grocka Dargoljub Simonović. Tema na sudu danas je bila šteta na kući i procena te štete. Suđenje će biti nastavljeno i narednih dana.

Na današnjem ročištu, kako javlja reporterka N1, prilično su se razlikovale procene štete savetnika za građevinske radove kojeg je angažovala odbrana i veštaka tužilaštva. Jovanović smatra da ekspert kog je unajmila odbrana Simonovića – laže. „Jer očigledno da on nije kvalifikovan za to, tu je da smanji materijalnu štetu, jer jedna je zatvorska kazna za štetu do četiri miliona, a druga od četiri miliona“, naveo je.

Zanimljivo je da je ekspert rekao da nema potrebe da se menjaju pločice, samo nekoliko njih u kupatilu. „Nek mi objasne kojom tehnologijom mogu da zamenim instalaciju, vodu, a da ne lupam te pločice. Pri tom, one su sve ispucale, kao i fasada“, rekao je Jovanović. Dodaje i da nema novca da sanira svu štetu, pa je morao čak i da zazida dva prozora.

Savetnik odbrane je na ročištu rekao da bi sasvim dovoljna nadoknada za štetu bila 17.000 evra, a Jovanović kaže da je 2.600.000 dinara već potrošio do sada, što je novac koji je dobio zahvaljujući akciji pomoći koju je organizovala Fondacije Slavko Ćuruvija. Dodaje da je uložio nešto i svog novca, a da za svaku radnju i kupovinu ima račune.

Da neko to sanira sa tim novcem je nemoguće, i očigledno da im je cilj da smanje tu cifru što više, ističe. „Nije mi jasno – ako Dragoljub Simonović nije nalogodavac, zašto su toliko zainteresovani za materijalnu štetu, zašto šalje ćerku da mi fotografiše kuću, zašto Simonović obilazi radnike koji su radili na sanaciji moje kuće, zašto se raspituje šta je uništeno, šta nije… Očigledno je da su se okrivljeni među sobom dogovorili da priznaju da su izvršili delo, a da Dragoljub Simonović nije nalogodavac, a da će on njima dati novac da meni nadoknade materijalnu štetu. To je toliko providno, da se nadam da sudija neće nasesti na te njihove laži“, rekao je Jovanović.

Kaže da je zadovoljan tužiocem i sudijom, koji se, kako kaže, trude da suđenje bude završeno u razumnom roku. Svi smo svedoci da se branioci Simonovića „trude svim silama da se radi opstrukcija ovog slučaja, da traje što duže, da interesovanje za ovaj slučaj bude što manje, a da štetu minimalizuju“.

Na pitanje da li strahuje od Dragoljuba Simonovića, Jovanović kaže da je to čovek „koji je pokušao tri puta da me ubije – na kraju da me spali sa sve kućom – i ne možete da budete opušteni“. Jovanović kaže da mu se supruga i dan danas leči na neuropsihijatriji, a da je ranije bila zdrava, dodajući da od tada ona više nije ista osoba.

Podsetio je da je jedan od okrivljenih, Aleksandar Marinković koji se sumnjiči da je bacio Molotovljev koktel na kuću Jovanovića, u bekstvu i da je za njim raspisana međunarodna poternica i navodi da smatra da iza njegovog bekstva stoji okrivljeni. „Jer im je cilj da svu krivicu prebace na njegova leđa“.

Marinkoviću suđenje u odsustvu

Zbog bekstva Aleksandra Marinkovića, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja kuće novinara portla Žig info Milana Jovanovića, sudija je odredio da mu se sudi u odsustvu, sa ostalim optuženima – bivšim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Marinković se, prema optužnici, sumnjiči da je na kući u Vrčinu, na adresi Grobljanska 21 ciglom razbio prozor garaže, zapalio krpu i ubacio otvorenu flašu sa benzinom, posle čega je izbio požar. Ugljen-monoksid raširio se u prizemlju gde je spavao novinar Jovanović.  

Jovanoviću je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine oko 3.30 časova zapaljena kuća u kojoj su bili njegova supruga i on, a spasli su se bekstvom.

Suđenje optuženima – bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, počelo 9. aprila prošle godine.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada i sklopila sporazum o priznanju krivičnog dela. Ona je osuđena na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u aprilu, nakon što je Srbija u poslednjem izveštaju Reportera bez granica pala na 93. mesto, da je do pada došlo upravo zbog slučaja paljenja Jovanovićeve kuće, te da očekuje da će presuda biti brzo doneta.