Insajder: Jedna institucija dala dozvolu za cevi u Rakiti, druga tražila vađenje

Vesti 23. avg 202011:11 > 11:14
Nova.rs/Filip Krainčanić

Država je dopustila da građani tokom "radne akcije" u Rakiti, umesto nadležnih institucija, uzmu u svoje ruke ono što smatraju da je pravda. Činjenica da policija nije ni pokušala da spreči građane da oštete cevi koje su sastavni deo MHE u vlasništvu investitora Gorana Belića najbolje oslikava sistem koji ne funkcioniše. Takva "radna akcija", proglašena kao pobeda građana, zapravo je, situacija koja je odgovarala nadležnim institucijama. Prema istraživanju novinara Insajdera, svemu su prethodile kontradiktorne odluke različitih institucija.

Investitor male hidroelektrane Zvonce je prvu građevinsku dozvolu za gradnju MHE dobio 2015. godine. Međutim, tokom 2018. godine menja trasu cevovoda, jer su mu meštani, kako kaže, tražili da ne prokopava lokalni put, piše Insajder.

Da bi izmenio građevinsku dozvolu morao je da se pridržava uslova koje propisuje Zavod za zaštitu prirode i da na osnovu takvih uslova izmeni urbanistički projekat. Zavod u rešenju koje izdaje 2018. godine, a koje je obavezujuće, izričito zabranjuje ukopavanje cevi u korito reke. Međutim, onda dolazi do slučajnog ili namernog propusta, pa isti Zavod daje pozitivno mišljenje na Urbanistički projekat koji, ovog puta, ipak predviđa ukopavanje cevovoda u korito Rakitske reke.

Sve to dovodi do situacije u kojoj na kraju investitor ima građevinsku dozvolu, nadležna inspekcija zbog toga ne može da sprovede rešenje o uklanjaju cevi koje su ukopane u korito reke, građani preuzimaju pravdu u svoje ruke, dok niko ne pokreće pitanje odgovornih u nadležnim institucijama. Ministarstvo zaštite životne sredine prebacuje odgovornost na Opštinu Babušnica, Opština na Zavod, a Zavod na Opštinu.

U toku postupak ponišavanja građevinske dozvole za MHE Zvonce

Ministarstvo građevinarstva u međuvremenu pokreće postupak poništavanja građevinske dozvole. Pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović za Insajder kaže da se čeka izjašnjenje Zavoda o dva različita akta koje su izdali, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

Predstavnici Zavoda u razgovoru za Insajder naglašavaju da je rešenje obavezujući dokument, a da je mišljenje – samo mišljenje. Međutim, upravo na osnovu mišljenja Zavoda, Opština Babušnica je investitoru izdala građevinsku dozvolu, nakon koje je dobio i upotrebnu dozvolu. U dopisu Ministarstva zaštite životne sredine od jula prošle godine se navodi da je Opština Babušnica postupila nezakonito jer je izdala građevinsku dozvolu.

Prema istom dokumentu u koji je Insajder imao uvid, Ministarstvo je obavestilo Opštinu Babušnica i Ministarstvo građevinarstva da ne može prinudno da izvrši rešenje zato što investitor ima građevinsku dozvolu koja predviđa ukopavanje dela cevovoda u korito reke. Međutim, u Ministarstvu građevinarstva navode suprotno – da je opština Babušnica postupala u skladu sa zakonom.

„Na inicijativu nekoliko udruženja, ali i predstavnika lokalnog stanovništva, naša građevinska i urbanistička inspekcija je u nekoliko navrata vršila inspekcijski nadzor nad radom i primenom zakona prilikom izdavanja svih akata Opštine Babušnica. Na kraju je naša inspekcija sačinila zapisnik u kojem je konstatovano da su sva postupanja opštinske uprave Babušnica bila u skladu sa zakonom“, kaže za Insajder pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović.

Na pitanje zašto odlučivanje o poništavanju građevinske dozvole toliko traje, imajući u vidu da se o njemu govori više od pola godine, Damnjanović kaže da je „postupak kompleksan“. „Ako vi meni sada kažete da pod pritiskom javnosti treba da presečem određenu stvar, a da nismo izveli sve dokaze – ja to neću učiniti“, poručuje ona.

Ako dođe do poništavanja građevinske dozvole investitor će imati pravo da tuži državu za naknadu štete, a troškove bi mogli da snose svi građani Srbije.

Investitor najavljuje tužbu protiv učesnika radne akcije

Investitor Goran Belić za Insajder kaže da, ukoliko bude poništena građevinska dozvola koja je njemu izdata, mora biti proverena i izgradnja cevovoda za sve ostale male hidroelektrane.

„Nema male hidroelektrane čiji deo cevovoda nije ukopan u korito reke, jer cevovod mora izaći iz akumulacije. Zašto je moja mala hidroelektrana odabrana da bude targetirana i da za inspekcija donese rešenje za nju – ne znam“, kaže Belić.

Kako je Insajderu objašnjeno u Zavodu za zaštitu prirode, ipak se toleriše ukopavanje cevovoda u korito reke, maksimalno do 30 metara, u delu kada on kreće iz akumulacije jer voda mora od nje biti usmerena u cevovod. Ali u rešenju rešenju Ministarstva zaštite životne sredine je konstatovano da je cevovod postavljen „u dužini od 300-350 metara“.

Belić kaže i da će morati da tuži građane koji su tokom „radne akcije“ u Rakiti oštetili cevovod, nakon što budu obavljena veštačenja kojim će biti utvrđena nastala šteta.

Pre nedelju dana aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare planine i ljudi iz okolnih sela i gradova oštetili su cev male hidroelektrane Zvonce, navodi Insajder. Okupljeni su novinarki Insajdera rekli da su se priključili akciji jer žele da pošalju poruku da reke pripadaju ljudima i da investitor ne sme da se ponaša kao da su njegovo vlasništvo. Naveli su i da očekuju da će neki dobiti i prekršajne, pa i krivične prijave, ali „da je to mala cena za njihovu borbu“. Tokom ove akcije u okolini je bilo pripadnika policije, ali nisu reagovali.