Jeremić: Skupština i 90 odsto lokalnih parlamenata nisu održivi

Vesti 21. avg. 202020:50 > 20:52
Podeli:
Izvor: Press služba Narodne stranke

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da je rezultat bojkota izbora to što Skupština Srbije i 90 odsto lokalnih parlamenata "nisu održivi".

Pročitajte još:

 „Očigledno je da značajan broj građana Srbije nema svoje predstavnike u tim institucijama i to stvara neodrživo stanje. Mi ćemo se boriti za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, ali do toga ne može doći tako što će neko iz vlasti obećati da će biti drugačije, nego se mora obezbediti precizan verifikacioni mehanizam uz međunarodno posmatranje“, rekao je Jeremić.

On smatra da sadašnji sastav Skupštine Srbije „sasvim sigurno neće izdržati pun mandat“, odnosno naredne četiri godine.

Jeremić je ocenio da pre promene vlasti „mora biti jasno šta dolazi posle“ i da će se aktuelno stanje održavati sve dok to ne bude jasno.

„Dobar primer za to su događaji u Belorusiji, gde je ljudima očigledno dosta, hrabro izlaze na ulicu i pružaju otpor režimu, ali još uvek ne dolazi do promena. Tek kada se budu politički konsolidovali do mere da bude jasno šta dolazi posle, to će postati moguće“, naveo je Jeremić.

Prema njegovoj oceni, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više ne uživa poverenje velikih sila kojima, kako je kazao, neće biti milo da u Srbiji dodje do promene dok ne bude jasno šta je alternativa.

„Jačanje terenske mreže“

Predsednik Narodne stranke najavio je da će ta stranka na jesen osnovati gradski odbor u Valjevu, jednom od, kako je naveo, najznačajnijih gradova u Srbiji. „Odlučili smo da osnivamo odbore tek kada pronađemo prave ljude, jer ne želimo samo da zabodemo zastavicu i kažemo da postojimo u nekom gradu. Verujem da sada imamo prave ljude u Valjevu“, rekao je Jeremić novinarima u Valjevu.

Jeremić je naveo da će najvažniji zadatak Narodne stranke u narednom periodu biti jačanje terenske mreže, dodajući da ta stranka danas ima najbolje razvijenu infrastrukturu od svih činilaca iz opozicije, ali da je to još daleko od željenog.

„Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih još uvek nije moguće započeti promene u Srbiji je što ne postoji nijedna opoziciona organizacija koja ima terenski kapacitet da iznese izborni proces, odnosno da izbroji glasove i da ih odbrani, a bez toga se ne možemo nadati dobrim rezultatima na izborima, čak i ako budu postojali adekvatni uslovi“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke danas je razgovarao i sa građanima Lajkovca, a posetio je i manastir Lelić kod Valjeva i razgovarao sa meštanima obližnjeg sela Donja Leskovica.