DRI utvrdila nepravilnosti – organi ne istražuju, a uzbunjivač i dalje bez posla

Vesti 20. avg 202018:08 > 19:29
Podeli:
Izvor: N1

Pre osam meseci Državna revizorska institucija objavila je da je Ministarstvo omladine i sporta 2018. godine dodeljivalo novac mimo propisanih procedura. Danas je na pisarnici Tužilaštva za organizovani kriminal predata krivična prijava protiv ministra Vanje Udovičića. Već pune tri godine je, zbog uzbunjivanja, bez posla nekadašnji službenik ministarstva, a umesto državnih organa, na moguću zloupotrebu položaja ukazala je Demokratska stranka.

Više od 20 miliona evra slilo se te 2018. godine na račune 86 sportskih saveza, bez da je iko vrednovao kvalitet programa koje je novcem svih građana finansiralo Ministarstvo omladine i sporta. To u svom izveštaju, a na inicijativu uzbunjivača Duška Petovića, s kraja 2019. konstatuje Državna revizorska institucija. DS navodi da, iako to nije u opisu posla političkih stranaka, protiv Udovičiča podnosi krivičnu prijavu, jer to već osam meseci nije učinio nijedan državni organ.

„Umesto da novac ulaže u razvoj i programe koji će poboljšati položaj mladih ljudi, u razvoj sporta, on je doneo odluku da taj novac ulaže u privatne džepove ljudi bliskih vrhu Srpske napredne stranke“, rekla je zamenica predsednika DS Dragana Rakić.

PROČITAJTE I:

„Ovde ima dovoljno materijala za jednu veliku i obimnu istragu, ne samo protiv ministra, nego protiv svih onih u piramidi koji su u tome učestvovali. Postoje neke jasne indicije da je novac izvlačen, novac koji je davan nenamenski da nije trošen kako treba, nego je samo legao na račune, a posle toga izvlačen“, kaže advokat i sekretar DS Dušan Dinčić.

Na moguće zloupotrebe još 2017. ukazivao je tadašnji službenik ministarstva Duško Petrović. Protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, da bi ubrzo dobio otkaz.

„I taj predmet – upravo Univerzijada, Univerzitetske evropske igre 2020. je bio moj predmet. U trenutku kada sam ja otpušten u septembru, već u oktobru, 5-6. oktobra prebačeno je više od dva miliona evra na račun Univerzitetskog sportskog saveza i tog preduzeća, i kasnije je buknula ta afera o nenamenski potrošenim novcima, gde je smenjen Siniša Jasnić, kasnije i optužen, a gde je i sam vinovnik ministar Udovičić bio po medijima tretiran kao jedan od nosioca te afere“, navodi uzbunjivač Duško Petrović. 

I to nije jedina afera koja se vezuje za ime Vanje Udovičića. Poslednja ukazuje da je u jeku pandemije koronavirusa ministarstvo kojim rukovodi odobrilo trošenje 12,8 miliona dinara za putovanja, avio-karte i održavanje sajta ministarstva. O tim navodima i krivičnoj prijavi tražili smo komentar ministra, ali do emitovanja ovog priloga – odgovora nema.