Šarčević kaže da će sve biti "pod konac", roditelji i prosveta i dalje zabrinuti

Vesti 20. avg 202017:54 > 19:23
Podeli:
Izvor: N1

Magla, konfuzija i lavirint - reči su kojima mnogi roditelji i prosvetni radnici opisuju početak nove školske godine. Međutim, resorni ministar Mladen Šarčević uverava da razloga za brigu nema.

Ministar kaže da će 1. septembra sve biti „pod konac.“

„Ceo ansabl je dobio zadatak do sitnih crevaca, šta rade i psiholog i pedagog, bibliotekar, sve je u funkciji da se ovo sprovede kako valja“, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prvi čovek prosvete navodi da je izvesno da će prvaci odlaziti u školu, dok o ostalim razredima nije govorio detaljno.

„Mi smo sad već negde sa današnjim danom skoro 85 odsto sadržaja za septembar za sve nivoe snimili, snima se na osam jezika nacionalnih manjina po raznim regijama, taj obim nastave ni jedna država koliko znam nije uradila u Evropi, da ne bude samo reklama, vi proverite, u regionu sigurno nisu i gledaju šta će Srbija da uradi pa uzimaju uglavnom naš model“, objašnjava Šarčević.

POVEZANE VESTI:

A za kopiranje srpskog modela nastave, škole u regionu, ipak, će morati još da čekaju. Jer predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata kažu da su „hvalospevi“ ministra Mladena Šarčevića na račun početka škole „jeftin politički trik“. Tvrde i da zaposleni još nisu dobili precizna uputstva kako će sve funkcionisati.

„Posle nekoliko meseci zbunjujućih izjava o neverovatnim modelima nastave (na koje se ugleda svet), ministar i njegovo ministarstvo su se tek sad probudili i niko ne zna šta će biti od 1.septembra. Žrtvujete prosvetu, gospodine Šarčeviću. Jeste li to sami smislili ili pokušavate da se umilite novom mandataru? Ministre, već je kasno da Vama bilo šta poručimo. Nama sa Vama nema pomoći“, naveli su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

Iz Foruma beogradskih gimnazija upozoravaju da su mnoge škole u riziku od prenošenja koronavirusa, jer nemaju uslove za sprovođenje epidemioloških mera. Kažu i da su resornom ministru na to ukazali u pismu koje su mu uputili. Tražili su i da se između ostalog prosvetnim radnicima omogući PCR testiranje bez čekanja ako se kod nekoga pojave simptomi, kao i da starije kolege koje imaju hronične bolesti imaju mogućnost da se izjasne da rade samo od kuće.

„Mi smo od ministra dobili pisani odgovor u kom se on usaglasio u načelu sa svim našim zahtevima, ali on za veliki broj tih zahteva, kako je reko, nije nadležan, već možda neka druga ministarstva i on je rekao da će to dati kao preporuku što smo mi predložili, mi nikakv konretan odgovor do sada nismo dobili“, rekla je Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Ukoliko se što pre ne preduzmu konkretni potezi zaštite đaka i nastavnika, zaposleni u prosveti upozoravaju da će posle medicinske, njihova profesija biti najugroženija.