DS podnela krivičnu prijavu protiv Vanje Udovičića

Vesti 20. avg 202012:25 > 12:30
Podeli:
Izvor: DS

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić podnela je u ime te stranke i Pokreta Slobodna Srbija krivičnu prijavu protiv ministra omladine i sporta Vanje Udovičića zbog, kako navode, zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog toga što je bez kriterijuma delio novčana sredstva i što resorno Ministarstvo nije kontrolisalo na koji način je novac potrošen.

Kako je istakla, Državna revizorska institucija (DRI) je nedvosmisleno utvrdila da su Udovičić i njegovi saradnici samo tokom 2018. godine nenamenski i van svih procedura potrošili više od 20 miliona evra.

Advokat Dušan Dinčić istakao je da je krivična prijava napisana na dve strane i predstavlja samo „vrh ledenog brega“ onoga što piše u izveštaju DRI i naveo da taj izveštaj ima 170 strana od kojih bi „praktično svaka od njih mogla da bude krivična prijava za sebe“.

On je rekao da ima materijala za „jednu obimnu istragu“ ne samo protiv Udovičića nego i protiv onih „u piramidi koji su u tome učestvovali“ i naveo da postoje indicije da novac nije trošen namenski nego da je samo „legao na račun i da je posle toga izvlačen“ i da su ljudi čelu na organizacija koje se pominju u prijavi „povezani sa Srpskom naprednom strankom i strukturama vlasti“.

Bivši državni službenik u Ministarstvu sporta i uzbunjivač koji je ukazao na moguće zloupotrebe Duško Petrović ponovio je da se prijava odnosi samo na dodeljivanje sredstava u 2018. godini i kao primer naveo Univerzitetski sportski savez, kojem je dodeljeno 50 miliona dinara, a da pre toga nije pregledan finansijski izveštaj iz 2017. gde je, kako je rekao „skoro dva miliona evra bilo pokradeno“.

On je rekao i da je, ako se uzme da je budžet Ministarstva sporta oko 30 miliona evra, „dve trećine budžeta nezakonito podeljeno“ i naglasio da se ne zna da li su ta sredstva nezakonito i potrošena i podsetio da DRI to i konstatuje.

„Ta sredstva nisu pregledana, DRI je konstatovao da su samo nezakonito podeljena i osnovane su sumnje da ni taj faktor nije zadovoljen. Pare kada ih podelite, ne možete da vratite, one su nezakonito podeljenje. Ministar Udovičić ne može da kaže da će se to ispraviti“, rekao je Petrović.

Petrović je objasnio i da je kao državni službenik prilikom uzbunjivanja morao da ispoštuje sve procedure, „šefove i sve ostalo“ i da kada je video da oni ne reaguju on je obavestio „sve institucije“, od premijerke Ane Brnabić, DRI, državne inspekcije, Uprave za sprečavanje pranja novca i Agenciju za borbu protiv korupcije.