Vučić "kroji" vlast u Nišu: Sotirovski gradonačelnica, Milovanović ministar

Izbori 2020 19. avg. 202018:17 > 19:40
Podeli:
Izvor: N1

Zvanično još nije saopšteno ko će u Nišu preuzeti funkciju gradonačelnika, iako je za sutra zakazana konstitutivna sednica lokalne skupštine. Nezvanično, Niš dobija gradonačelnicu - Draganu Sotirovski. To je objavila i televizija u vlasništvu porodice šefa niških naprednjaka Zvezdana Milovanovića, koji je viđen kao njena konkurencija. On će, međutim, prema saznanjima, biti novi ministar za telekomunikacije. Sam kaže da za to postoji mogućnost.

Po zatvaranju birališta slavili su zajedno, ali više nedelja kasnije, sami naprednjaci se u Nišu nisu dogovorili. Ko će sesti u fotelju gradonačelnika, prema saznanjima, odlučivalo se, ipak, u centrali stranke.

Oni od početka u Nišu nisu imali unutarstranačke izbore, podseća novinar informativnog portala „Južne vesti“ Aleksandar Stankov.

„Dakle, svi koji su vodili gradski odbor do sada su postavljani iz Beograda, da tako kažem, iz centrale stranke. Dakle, bili su poverenici. I sam Zvezdan Milovanović je u formi poverenika“, ističe Stankov.

Upravo je Milovanović, sve ovo vreme, viđen kao mogući gradonačelnik u novoj kompoziciji lokalne vlasti. Kako nezvanično saznajemo, Milovanović bi trebalo da preuzme upravo resor telekomunikacija u Vladi Srbije. Upravo je medij porodice Milovanović objavio vest, ali kao nezvanično saznanje, da je Zvezdan Milovanović budući ministar.
Pošto će on u Vladu, na funkciju gradonačelnika će Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga, bivša novinarka RTS-a.

Za aktivistu Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Mladena Jovanovića, odlučivanje o lokalnim funkcijama van lokalne sredine – nije iznenađenje, jer su promenom izbornog sistema još 2008. godine, od kada se na lokalnim izborima glasa za liste stranaka, ovi izbori izgubili smisao.

„Ne treba zaboraviti da su i demokrate od 2008. godine, samo su se nekako trudili da to prikriju, pa se govorilo da će skupštine birati gradonačelnike i predsednike opština. Ova vlast sada to ne krije, pa se otvoreno govori da će predsednik Vučić izabrati ko će nama biti gradonačelnik ili predsednik opštine“, kaže Jovanović.

Ponudu da da izjavu za N1 o konstituisanju nove vlasti u Nišu, poverenik Milovanović je odbio. Kako je rekao, zbog puno sastanaka i obaveza.