RSE: Zapadni Balkan različito o Belorusiji – Srbija ćuti, Dodik čestitao

Vesti 19. avg. 202017:28 > 20:47
Podeli:
Izvor: Reuters/Vasily Fedosenko

Države Zapadnog Balkana nemaju jedinstven stav o situaciji u Belorusiji i svakodnevnim protestima sa kojih se traži ostavka Aleksandra Lukašenka, ponavljanje spornih predsedničkih izbora na kojima je dobio šesti mandat i obustavljanje nasilja nad demonstrantima, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Uz tradicionalno dobre odnose sa vlastima Belorusije, zvaničnici u Srbiji za sada ćute, dok se iz Bosne i Hercegovine javio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitajući Lukašenku „ponovni izbor za predsednika Belorusije“, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Severna Makedonija je za sada jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja kao i ostale teži članstvu u EU, a koja je direktno podržala najavljene EU sankcije Belorusiji zbog nasilnog gušenja protesta.

Iz Crne Gore poručuju da sa zabrinutošću prate razvoj situacije, dok sa Kosova do objavljivanja teksta nisu stigle reakcije.

POVEZANE VESTI

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE kakav je stav zvaničnog Beograda prema dešavanjima u Belorusiji.

Iako to čini posle izbora u većini država, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada nije čestitao Lukašenku na spornoj izbornoj pobedi, dodaje RSE.

Povodom protesta u Minsku i drugim gradovima oglasio se jedino ministar odbrane Aleksandar Vulin, ali kako bi demantovao informacije sa društvenih mreža da vojnici iz Srbije učestvuju na demonstracijama u Belorusiji.

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Belorusije

Srbija i Belorusija imaju tradicionalno dobre odnose, a Lukašenko je poslednji put u Beogradu bio u decembru 2019. godine. Tada je potpisano više bilateralnih sporazuma, a odnosi dve države ocenjeni su kao odlični, iskreni i prijateljski, uz „zahvalnost“ srpskih zvaničnika na tome što Belorusija nije priznala Kosovo.

Ni u Bosni i Hercegovini nema zvaničnih reakcija na situaciju u Belorusiji. Nije se oglasilo Predsedništvo BiH koje je nadležno za vođenje spoljne politike zemlje, ali ni Ministarstvo spoljnih poslova, koje sprovodi utvrđenu politiku i koje radi na razvoju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smernicama Predsedništva BiH.

Međutim, član Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda Milorad Dodik, uputio je čestitku Aleksandru Lukašenku povodom ponovnog izbora za predsednika Belorusije.

U Severnoj Makedoniji još je neizvesno formiranje nove vlade nakon prevremenih parlamentarnih izbora koji su u toj državi održani 4. avgusta.

Ipak, iz kabineta ministra spoljnih poslova tehničke Vlade u Skoplju za RSE su ukazali na Tviter objavu ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, kojom je podržao demonstrante i uvođenje sankcija Belorusiji.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore nije odgovorilo na upit RSE o aktuelnim dešavanjima u Belorusiji.

Nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine, Belorusija je priznala Crnu Goru, a diplomatski odnosi uspostavljeni su avgusta iste godine. Belorusija nema rezidentnog ambasadora u Podgorici, već tu dužnost obavlja ambasador Belorusije iz Beograda. Isto tako, crnogorski ambasador u Moskvi je funkcionalno zadužen za Belorusiju.

Po pitanju dešavanja u Belorusiji, RSE nije dobio ni stavove zvanične Prištine.