Zaštitnik građana zatražio izmene zakona u korist zaštićenih stanara

Vesti 18. avg. 202016:46 > 16:49
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić podneo je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture inicijativu za izmene i dopune odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, kojima bi se omogućila adekvatna isplata novčane naknade zakupcu stana u svojini građana, zadužbina i fondacija (zaštićeni stanari) ili vlasniku stana datog u zakup, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Pašalić je u saopštenju naveo da bi se usvajanjem ovih izmena ubrzalo rešavanje višedecenijskog problema, i da nije potrebno čekati krajnji zakonski rok za rešavanje ovog pitanja – kraj 2026. godine.

„Institucija Zaštitnika građana se prvenstveno drži zakona, no u ovom slučaju nam je veoma važna bila i moralna strana celokupnog problema, odnosno činjenica da vlasnici stanova i stanari predugo čekaju na njegovo konačno rešenje“, izjavio je Pašalić.

Zaštitnik građana navodi da je izmene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada inicirao radi postizanja ravnoteže između interesa vlasnika stanova i „zaštićenih stanara“, i to u članovima 145 i 151 kojima se uređuju pojam odgovarajućeg stana i postupak isplate novčane naknade za odgovarajući stan.

„Izmenom člana 145. regulisalo bi se adekvatno normiranje pojma odgovarajući stan koji bi podrazumevao stan koji po veličini, udobnosti i katastarskoj opštini odgovara stanu iz kojeg se iseljava zakupac. Na ovaj način bi se onemogućilo da prilikom preseljenja zakupci dobiju na korišćenje stan značajno manje kvadrature, što je bila jedna od negativnih posledica ranijeg normativnog rešenja“, naveo je Pašalić.

Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, „nužnost izmene člana 151, kojim je propisana obaveza lokalne samouprave o isplati novčane nadoknade u vrednosti odgovarajućeg stana iz člana 145, proizilazi iz potrebe da iznos te naknade bude jednak visini tržišne vrednosti stana iz kojeg se zakupac iseljava, umesto iznosa koji odgovara vrednosti nekog potencijalnog stana“.