Beograd propisuje akustičke zone i dozvoljen nivo buke u njima

Vesti 18. avg 202015:49 > 15:56
N1

Grad Beograd će do kraja januara naredne godine imati popisane akustičke zone na svih 17 opština, gde će posebno za svaku zonu biti poznat maksimalno dozvoljen nivo buke. Nivo buke zavisiće i od okruženja, odnosno od toga da li se na određenom mestu nalazi bolnica, škola, vrtić, rekla je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, a saopštila Gradska uprava.

„Merenje buke obavlje se dva puta godišnje, u prolećnom i jesenjem ciklusu. Postoji 35 mernih mesta, među kojima su saobraćajnice, škole, stambeni prostori, bolnice… Tokom merenja ovog proleća, na 14 od 35 mernih mesta zabeleženo je prekoračenje dozvoljenog nivoa buke u toku dana, na 13 tokom večeri, a na 24 u toku noći. Ugostiteljski objekti su jedan od velikih izvora buke, ali isto to važi i za saobraćajnice“, rekla je Vilotijević, a prenosi Beoinfo.

Kada je reč o akustičkom zoniranju, ona je potvrdila da će Grad Beograd do kraja januara 2021. godine imati popisane akustičke zone na svih 17 opština, gde će posebno za svaku zonu biti poznat maksimalno dozvoljen nivo buke, što će zavisiti i od okruženja, odnosno od toga da li se na određenom mestu nalazi bolnica, škola, vrtić…

„Prema trenutnim propisima, maksimalni nivo buke u stambenoj zoni je 55 decibela danju i 45 tokom noći. Sekretarijat za zaštitu životne sredine će do januara sledeće godine završiti studiju buke o tehničkim merama koje ugostiteljski objekti moraju da preduzmu da bi nastavili da rade“, kazala je Vilotijević i dodala da će doći do izmene određenih propisa koji regulišu sve što je neophodno za dozvole koje su potrebne onima koji se bave ugostiteljstvom.

Prema njenim rečima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine napravio je i projekat indikativnih metoda za merenje nivoa buke.

„Kreirali smo platformu koja u realnom vremenu vrši nadzor nivoa buke na određenim mestima. Ta žarišta buke tretiramo zajedno sa kolegama iz Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za poslove komunalne milicije. Dobijeni podaci ne mogu se koristiti za procesuiranje, ali služe za brzu detekciju problema. Buku na gradilištima, odnosno poštovanje propisa kontroliše Građevinska inspekcija. Postoje određene preporuke za građevinske poslove, jer nije isti nivo buke kada se probija beton ili obavljaju radovi poput zidanja. Kada je saobraćaj u pitanju, resorno ministarstvo i gradski Sekretarijat za saobraćaj rade na pronalaženju najboljih rešenja za regulisanje nivoa buke koji se generiše u saobraćaju. Sarađujemo i sa njima, ali ne bi trebalo zaboraviti da je Beograd veoma složen po pitanju tipova saobraćajnica, gustine saobraćaja, vremenskih perioda sa najvećim intenzitetom i sve to iziskuje saradnju sa urbanistima i drugim stručnjacima, kako bi se problem saobraćajne buke rešio na najbolji način. Akustičko zoniranje odigraće važnu ulogu u tom procesu“, kazala je Vilotijević.