Gojković: U KCV 122 kovid pacijenta, situacija iz nepovoljne prešla u nesigurnu

Vesti 17. avg 202011:20 > 11:26
N1

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je po jutrošnjem preseku, u bolnicama u Vojvodini hospitalizovano 369 kovid pozitivnih pacijenata i da je epidemiloška situacija iz nepovoljne prešla u nesigurnu.

On je za TV Pink rekao da se u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno leče 122 kovid pacijenta, od kojih je šest na respiratorima.

To je u odnosu na poslednje podatke objavljene juče 12 pacijenata manje u KCV, a dvoje manje na respiratorima.

Međutim, Gojković nije naveo, što je praksa nadležnih od početka epidemije u martu, da li je i koliko pacijenata primljeno u međuvremenu u bolnicu, koliko ih je otpušteno, odnosno da li je neki pacijent preminuo, piše portal 021.rs.

„Broj novozaraženih u Vojvodini je konstantno dvocifren u prethodnih pet do sedam dana. Idemo prema jednoj dobroj situaciji što opet zavisi od poštovanja mera i koliko se građani ponašaju u skladu sa preporukama“, kazao je Gojković. 

Navodeći da je po jučerašnjem preseku širom Srbije hospitalizovano oko 1.900 kovid pacijenata a da su 73 pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, Gojković je ocenio da se iz „nepovoljne julske“ epidemiološke situacije ušlo u trenutnu „nesigurnu“ situaciju koju karakteriše manji broj novozaraženih i onih koji leže u bolnicama.

Dodao je da potencijalni rizik predstavljaju građani koji se u Srbiju vraćaju sa letovanja iz inostranstva i ocenio da je ključno zadržati do kraja avgusta trend pada broja novoobolelih kako ne bi bili ugroženi planovi za početak školske godine.

Više vesti o pandemiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.