Janjić: Nismo protiv puta, problem je gradnja kroz zaštićenu zonu

Vesti 16. avg 202015:32 > 15:40
STRINGER / AFP

Nikada nismo bili protiv puta Dečani-Plav, već je problem uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu, izjavio je arhimandrit Sava Janjić nakon optužbi da manastir sprečava ekonomski razvoj opštine Dečani, koje nije želeo da komentriše.

POVEZANE VESTI

„Zakon o specijalnim zaštićenim zonama usvojila je kosovska skupština i on jasno ukazuje šta je unutar zaštićenih zona dozvoljeno, a šta nije. Šta je zabranjeno bez diskusije, a o čemu se može diskutovati. Tranzitni putevi tj. magistralni putevi kroz nenaseljene delove zaštićene zone su zabranjeni“, naveo je otac Sava, prenosi Kossev.

Čak i kada bi manastir podržao gradnju puta kroz zaštićenu zonu, to bi bilo nezakonito, ponovio je još jednom, podsetivši na komisiju za implementaciju SZZ, u kojoj je vladika Teodosije samo jedan od članova.

„Uostalom, mi nismo nikada ni bili protiv puta Dečani-Plav. Problem je uvek bio oko gradnje tog puta kroz zaštićenu zonu što je zabranjena aktivnost po zakonu i pravnim analizama zakona od strane OEBS i EU Misije i jednostavno o tome se ne može razgovarati, ako ćemo poštovati zakone“, izjavio je on.

Precizna odluka o tome je donesena na Savetu za primenu zaštićenih zona u Prištini i opština je nije sprovela, podsetio je arhimandrit.

Savet za implementaciju, kao i međunarodni predstavnici, predložili su gradnju zaobilaznice oko zaštićene zone kao jedino rešenje.

Zaobilaznica je započeta 2014. godine odlukom tadašnjeg premijera Tačija, ali je posle gradnja zaustavljena.