Kako će se za decu sa invaliditetom i razvojnim teškoćama odvijati nastava

Vesti 14. avg 202017:35 > 17:55
N1

Kada je donelo odluku o tome kako će se od 1. septembra odvijati nastava, Minsitarstvo prosvete nije u obzir uzelo specifične potrebe dece sa invaliditetom i razvojnim teškoćama, upozorila je himanitarna organizacija "Srbija velikog srca".

Jelena Marković iz te organizacije kaže da još nije razmotrena situacija kada su u pitanju deca s razvojnim teškoćama i invaliditetom i naglašava da mere koje su Krizni štab i ministrstvo izneli ne odgovaraju i neprimenjive su iz mnogo razloga.

„Prvo inkluzija – imate decu koja su u redovnoj nastavi, što znači u redovnom odeljenju, kako ćemo njih izuzeti od ovih mera. Deca sa invaliditetom, recimo autistična, možda neće želeti da nose masku, ne možete im objasniti, ne mogu da izdrže masku, ne vide sagovornika. Učitelj kome je pokriveno lice im je neprijatna pojava. Deca oštećenog sluha, neophodno je da čitaju s usana, šta ćemo s njima ako su usta prekrivena maskom, to su neki od problema“, objašnjava ona.

POVEZANE VESTI:

Kada su u pitanju deca iz specijalnih odeljenja, kaže Marković, nemamo nikakvu informacijhu o tome šta će biti s anjima.

„Ako ih držimo u grupi i epidemija traje i postoji mogućnost da su deca zaražena, šta će se desiti ako ta deca bez maske budu boravila u školi. I isiti problem ne prihvatanja edukatora koji nosi masku“.  

Ona podseća da ukoliko se se deca sa invaliditetom i razvojnim teškoćama upute na proces učenja na daljinu, roditelj postaje jedni edukator.

„Ali on to nije, nije defektolog, nije stručnjak. Drugo je pitanje tehničke opremljenosti porodica“, upozorava Marković.  

Kako kaže, to je kompleksna tema i mora timski da se uradi.

„Ne možete dete da ostavite samo, mora da bude pod nadzorom. Ako nema dnevnog boravka i ličnog pratioca, roditelj je primoran da odustane od prava da radi i ostane s detetom, u velikom broju slučajeva to su samohrani roditelji.  Roditelj je umoran, ne može da bude i roditelj i edukator 24 sata, mora da ima podršku. Šta će biti s decom ukoliko prate nastavu na daljinu, šta će se desiti s ulogom ličnog pratioca. Ako postoji i dalje da li traje osam sati, ako ne postoji šta je sa roditeljem u radnom odnosu ili ako nije u radnom odnosu da li ostvaruje pravo na novčanu naknadu kao lični pratilac jer on to i jeste“, navela je Marković. 

Smatra da država nije ignorisala problem, ali da mora da se reši tako da deca budu bezbedna, porodica može da funkcionipe i da deca imaju pravo na edukaciju.