Inicijativa mladih položila cveće ispred ambasade u znak podrške Belorusiji

Vesti 14. avg 202014:08 > 14:14
Inicijativa mladih za ljudska prava

Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava su simboličnom akcijom polaganja cveća ispred ulaza u ambasadu Belorusije u Beogradu izrazili podršku građanima Belorusije i poručili da nema prijateljstva sa Aleksandrom Lukašenkom, koji žrtvuje živote i slobode građana kako bi zauvek opstao na vlasti.

Demokratska društva u Belorusiju gledaju kao „poslednju evropsku diktaturu“ i jednoglasno osuđuju krađu izbora i brutalno nasilje policijskih snaga tokom protesta nakon izbora. Aktivisti za ljudska prava iz Srbije se pridružuju, i šalju jasnu poruku podrške i solidarnosti građanima i građankama Belorusije koji se decenijama bore za demokratiju, navodi se u saopštenju. 

„Sramota nas je kada predsednik Vučić kaže da je Lukašenko „jedan od retkih prijatelja Srbije“. Prijateljstva u životu, ali i u međunarodnim odnosima se grade na zajedničkim vrednostima, a mi nemamo ništa zajedničko sa Lukašenkom“, ističe Incijativa mladih za ljudska prava. 

Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije se traži da se otkažu najavljeni susret Vučića i Lukašenka i najavljene zajedničke vojne vežbe, kao i da se pridruže međunarodnoj inicijativi pod vođstvom Evropske unije i njenih država članica da se pronađe demokratski, mirni izlaz iz krize koja je uzrokovana falsifikovanjem izbornih rezultata na beloruskim izborima.