Stojanović: SNS "overavao" potpise za Levijatan i Zavetnike, Šapić PSG-u i Novoj

Izbori 2020 14. avg 202012:16 > 12:16
N1

Politikolog Boban Stojanović kaže da su sumnje kad je u pitanju prikupljanje potpisa pred ovogodišnje parlamentarne izbore bile opravdane, i da je to pokazalo njegovo istraživanje, odnosno analiza zvaničnih podataka koje je dobio od RIK-a. Dodaje da postoji sumnja i da su nečiji lični podaci zloupotrebljeni. Neke liste su osvajale i po 25 puta manje glasova nego što su imali potpisa u nekoj opštini i to su sumnje koje ukazuju na manipulacije, kaže. Razlog za to je da bude što više izbornih listi, navodi.

Da li je svaka lista koja je učestvovala na izborima sama prikupila 10 000 potpisa koliko je bilo nepohodno? Uoči izbora slušali smo različite optužbe, ali rasplet afere potpisi nismo dočekali. Politikolog Boban Stojanović odlučio je da napravi analizu, gde je koja lista prikupila i overila najviše potpisa.

Kazao je, gostujući u emisiji N1 Studio Live da je prebrojao overitelje i broj overenih potpisa.

Stojanović je napomenuo da je podatke tražio zvanično, još pre izbora, po zakonu o informacijama od javnog značaja, ali da RIK nije dozvolila da mu to bude dostavljeno. „Nakon moje žalbe Povereniku i njihove intervencije, ja sam te podatke dobio. Analizirao sam se one liste koje su se kandidovale nakon vanrednog stanja… Zašto njih, jer je nakon vanrednog stanja promenjen Zakon o izboru narodnih poslanika koji omogućava da se potpisi overavaju ne samo kod javnih beležnika, nego samo kod opštinskih i gradskih uprava. Zašto je to važno? Zato što opštinske i gradske uprave imaju podatke svih građana, a vode ih političari“, istakao je Stojanović.

Bilo je, kaže, naznaka da tu ima nepravilnosti  a sve je kulminiralo Utiskom nedelje u kom je predsednik DJB Saša Radulović optužio lidera PSG Sergeja Trifunovića da su mu potpisi prikupljani na Novom Beogradu.

Ključni nalazi su da su određene liste veliki broj potpisa skupile u određenim opštinama, naveo je. „Da naglasim, jedno je teritorija gde ste vi prikupili potpise, ovde se radi o tome da je veliki broj potpisa overila upravo Opština Novi Beograd (na čijem čelu je Aleksandar Šapić, SPAS)“.

Pokret slobodnih građana imao je ubedljivo najviše overenih potpisa od strane jedne opštinske uprave (kada se izuzmu nacionalne manjine – ADA), naveo je Stojanović, dodajući da je 5003 potpisa overeno u opštini Novi Beograd, od 10.000 potrebnih, a oni su predali između 13,5 i 14 hiljada potpisa. Ne znam da li je predsednik PSG Sergej Trifunović to znao, ali neko je znao iz tog pokreta, ocenio je.

Kad pogledamo ko dalje sledi na toj listi – to je javni beležnik sa Čukarice, javni beležnik sa Vračara i Starog grada sa oko 1000 potpisa – dakle, vidimo ozbiljnu disproporciju, rekao je.

Stojanović navodi da je analizirao i pozive stranaka gde da se daju potpisi. Pokret slobodnih građana, kako je rekao, kad se pogledaju društvene mreže i kanali komunikacije, nijednom nisu pozvali građane da dođu na Novi Beograd, a opštinski overitelji ne mogu da overavaju potpise van svoje opštine.

Nova stranka je overila oko 2.400 potpisa u Novom Beogradu, dok je pokret 1 od 5 miliona okruglo 800, dodaje Stojanović. Ono što je za 1 od 5 miliona interesantno, oni su predali listu na kojoj nije bio nijedan potpis sa Novog Beograda, i njima je lista vraćena, nedostajalo im je 740 i nešto potpisa, u dopunskom roku sve je overila ta opština (Novi Beograd), a takođe nije bilo pozivanja građana, dodaje Stojanović.

Za Levijatan i Zavetnike overeni su svi potpisi u opštinskim upravama i gotovo svi u Beogradu, dodaje Stojanović, navodeći da su to uglavnom opštine gde je na vlasti SNS.

Kako kaže, iako su delovale kao čaršijske priče, deluje kao realno da su beogradski odbori povezani sa ministrom policije iz redova SNS Nebojšom Stefanovićem, pomagali Levijatanu i Zavetnicima da izađu na izbore. Ako pogledate potpise, videćete da su to opštine koje imaju veze sa Stefanovićem, kaže i dodaje: „Ne zaboravite da je prethodni predsednik opštine Rakovica sada državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a Levijatan je, na primer, u toj opštini overio više od dve hiljade potpisa“.

Strahuje da je, kad su u pitanju opštinske uprave, moglo da bude i zloupotrebe podataka. Oni mogu da uđu u bazu korisnika socijalne zaštite, da uzmu podatke, falsifikuju potpis, kaže Stojanović.

Opština Novi Beograd je overila 8.000 potpisa, naveo je.

Kaže da Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka treba i mora da proveri i ispita da li svi ljudi koji su na listama znaju da su dali potpis.

Kod Ruske stranke je stajalo da su potpise overili javni beležnici, koje kad guglate, oni ne postoje i to treba da se ispita, kaže Stojanović.

On dodaje da je nelogično da neko negde prikupi hiljadu potpisa, a onda u toj opštini dobije 80 glasova. Ne moram da glasam, mogu da dam podršku, ali disproporcije su ogromne – neke liste su osvajale i po 25 puta manje glasova nego što su imali potpisa u nekoj opštini i to su sumnje koje ukazuju da su moguće manipulacije, kaže gost N1.

Sumiraću sve u jedno pismo i poslaću međunarodnim institucijama, dodao je Stojanović.

Sve ovo pokazuje koliko ovde nema demokratskog procesa, žao mi je što „bojkot opozicija“ nije ovo uradila, ovo je tema koja mora da se gura – da je i u tom delu izborni proces bo zloupotrebljen, kaže gost N1.

Stojanović je, komentarišući današnju izjavu predsednika Srbije o novoj vladi, rekao i da dva koncepta koja je predsednik pomenuo i jesu jedini mogući, jer, kako navodi, Vučiću trebaju i SPS i SPAS u dugoročnoj koaliciji.

Kao razlog navodi da on ne želi da se Ivica Dačić 2022. kandiduje za predsednika, a na beogradskim izborima mu, kako kaže Stojanović, Šapić treba na njegovoj strani.