Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja zbog dve kante meda za manastir Gračanica

Vesti 13. avg. 202023:20 > 27. feb. 2021 20:33
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Vladika raško prizrenski Teodosije vraćen je sa kosovske strane prelaza Jarinje dok je putovao iz pravca Raške ka Gračanici. Vladika je bio sam u autu, a prelazak mu nije dozvoljen zbog toga što je prevozio dve kante meda kao poklon za manastir Gračanica. Kaže da je prvi put u 20 godina vraćen sa prelaza, uključujući i to da je iskusio neprijatno ophođenje pripadnika carine, ali i da je, nadređeni u carinskoj smeni, sa njim komunicirao bez zaštitne maske i na nepropisnoj fizičkoj distanci.

Informaciju je za KoSSev potvrdio vladika koji se trenutno nalazi u Kosovskoj Mitrovici, nakon što se vratio za Rašku gde je ostavio poklon i ponovo prešao preko prelaza.

Oba puta je pretresan i prema njegovim rečima, iskusio je neprijatno ponašanje pripadnika policije na Jarinju.

„Ovo je prvi put za 20 godina da me neko vrati sa prelaza. Nisam to očekivao, u autu sam bio sam, dolazio sam iz centralne Srbije, putovao za manastir Gračanica. U gepeku auta sam nosio ove dve kantice kao poklon za sestrinstvo“, kazao je u izjavi za KoSSev vladika Teodosije.

Dodaje da je situacija bila vrlo neprijatna u trenutku kada su ga zaustavili i počeli da pretresaju auto, dok su sa strane negodovali putnici koji su se zadesili u tom trenutku, zbog ovakvog ophođenja prema vladiki. Prema vladikinim rečima posebno je bila neprijatna situacija kada su mu kazali da parkira auto sa strane i da sačeka da dođe, kako su mu kazali, šef smene.

„Kako sam razumeo, šef smene mi je kazao da moram da se vratim iako sam naveo da vrednost onog što imam u autu ne prelazi 150 evra, čak i bez mogućnosti da platim carinu. Odgovorio sam mu ‘gospodine, Vi mene vraćate, a zašto Vi na distanci od pola metra sa mnom razgovarate bez maske i ugrožavate moje zdravlje“, ispričao je vladika.

Prema njegovim rečima, na njegovo upozorenje policajac je samo odmahnuo rukom.

„Osim što se nisu pridržavali preventivnih mera, posebno neprijatno i razočaravajuće je bilo to što sam osetio u njihovom ponašanju večeras određena doza animoziteta prema meni“.

Navodi i da se pre 20 dana slična situacija dogodila i još jednom svešteniku raško-prizrenske eparhije, kojem takođe nisu dozvolili da iz centralne Srbije na Kosovo preveze manju pošiljku za crkvu. Kako je vladika Teodosije naglasio, on će se u toku sutrašnjeg dana obratiti ambasadoru OEBS-a, Janu Bratuu, kao i potredsedniku kosovske vlade, Goranu Rakiću.