Bobić: Spomenik Stefanu Nemanji će "napadati" prolaznike

Vesti 13. avg. 202011:18 > 11:29
Podeli:
Izvor: N1

Bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić izjavio je da sadašnja vlast u Beogradu nema nikakav koncept razvoja, već da se u gradu sprovode projekti koji su deo političkog marketinga, dok struka u institucijama ćuti.

Bobić se u Novom danu TV N1 osvrnuo na diskusiju o mogućoj izgradnji tramvajske linije 1, od Slavije do Kalemegdana, što bi podrazumevalo nove radove na Trgu republike, i treće „raskopavanje“ u kratkom vremenskom periodu.

„Ta linija je postojala pre vek i po, sada je pitanje čemu služi. To je pitanje i sa ulicama koje se raskopavaju, i sa raznim drugim stvarima. Ne postoji koncept koji definiše način organizacije rada. Posebni problem je javni gradski saobraćaj koji ne znamo kako izgleda. Napraviće se ta linija, i postavlja se pitanje šta je sa trolejbusima, autobusima. To što će se treći put raskopavati Trg pokazuje da je to dosta nestručni, samovoljni potez sadašnje gradske vlasti koja nema koncept“, ocenio je Bobić.

POVEZANE VESTI

Tramvaj, prema njegovim rečima, ne može zameniti metro koji je efikasan vid javnog prevoza na velikim distancama, a izrazio je sumnju da fizički ima prostora za prolazak komforan prolazak tramvaja krot ulice Kralja Milana i Kolarčevu.

„Mislim da je je to jedna od, ne mogu reći besmislenih, ali jedna nekorisna ideja. U svakom slučaju bi bilo komplikovanije nego sadašnje stanje sa trolama i autobisima koji su daleko fleksibilniji“, kazao je nekadašnji gradski arhitekta.

No, realizacija projekta nove tramvajske linije je i dalje upitana – gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da se Trg Republike ove godine sigurno neće ponovo raskopavati, Direkcija za građevinsko zemljište poručuje da je reč o projektu koji je tek u začetku i koji bi mogao da bude izveden kroz pet do sedam godina, dok predsednik Republike Aleksandar Vučić smatra da su šine u centru grada nepotrebne.

Bobić, s druge strane, celu priču vidi kao politički marketing i deo floskule po kojoj radi sadašnja gradska vlasrt – „mi ćemo obnoviti grad, napraviti novi centar Beograda kakav nikada dosad nije postojao, i to samo mi možemo“.

Gradska vlast, prema njegovim rečima, umanjuje značaj svega što je u gradu izgrađeno u prethodna dva veka, a kao primer za to posebno ističe aktuelnu rekonstrukciju Savskog trga, odnosno izmeštanje glavne železničke stanice i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji visokog 23 metra.

„Veliki je problem Beograda što je železnička stanica premeštena u Prokop. To je jedno veliko nerazumevanje, ideja je bila da se Prokop kao železnička stnica koristi, kao i stanica na Novom Beogradu, kao protočna stanica za vozove koji prolaze kroz Beograd, a postojeća je trebalo da ostane za one vozove koji polaze iz Beograda ili tu zavšravaju svoju vožnju. Ta stanica trebalo je da bude i deo javnog gradskog saobraćaja sa prugom koja ide prema Dunav stanici“, podsetio je bivši gradski arhitekta.

To će za posledici imati da građani koji putuju vozom gube dosta vremena na odlazak do Prokopa, dok će veliki trg koji se pravi ispred bivše stanice ostati bez pešaka, jer prema Bobićevim rečima, nijedan muzej – što bi navodno trebalo da bude nova namena centralnog objekta – ne može da obezbedi dovoljno pešaka da bi taj trg bio živ.

Stefan Nemanja, prema njegovim rečima, kao osnivač srpske države svakako zaslužuje spomenik u Beogradu koji je mogao biti podignut i na tom mestu, ali ne da bude visok kao devetospratnica i da svojom dimenzijom agrsivno utiče na železničku stanicu koja je deo kulturne baštine Beograda.

„Ona je morala da bude centalno mesto na tom trgu, sada je to poremćeno. Može on (spomenik) biti i na tom mestu, ali da bude primeren dimenziji tog prostora, da bude u normalnoj formi u kojoj se spomenici u centru grada uobičajeno rade. Imao sam i sam tužno iskustvo sa spomenikom Svetom Savi koji je takođe izradio jedan ruski umetnik, i koji je trebalo da bude na Slaviji, i na kraju je nađeno kompromisno rešenje da se stavi na kraju Ulice Svetog Save u portu Hrama. To je takođe preveliki monument koji nema u centru grada mnogo smisla“, podsetio je Bobić.

U centru grada spomenici, kako je objasnio, moraju biti u dimenziji koju čovek može da sagladam, da ne doživi agrsiju. Spomenik Stefanu Nemanji će, s druge strane, prema oceni Bobića, biti agresivna priča koja će da napada prolaznike.

Bobić je posebno kritikovao nacrt urbanističkog plana za područje Avala filma, koji je nedavno prošao rani javni uvid, a koji podrazumeva seču preko 20 hektara šume kako bi se izgradilo desetine hiljada kvadrata stambenog prostora. Reč je, prema njegovim rečima, o otimačini gradske imovine za pojedinačne interese.

Nekadašnji gradski arhitekta naročito je kritikovao stručnjake koji rade u institucijama poput Urbanističkog zavoda, gradskih sekretarijata, Zavoda za zaštitu spomenika kulture ili Saobraćajnog fakulteta, što ćute na sve loše projekte koji se sprovde u gradu dok glas dižu samo građani i deo stručne javnosti koji nije zaposlen u javnim služabama.