Mnogo pitanja uoči škole, roditelji i prosveta kažu – čekamo nastavu u konfuziji

Vesti 12. avg 202018:55 > 19:43
N1

Iako je početak nove školske godine sve bliži, još nije jasno precizirano kako će izgledati nastava. Jer, iako je ministar Mladen Šarčević najavio da će đaci od prvog do četvrtog razreda biti vraćeni u klupe, dok će za starije učenike biti organizovana i onlajn nastava, već danas je za N1 rekao da će se po tom modelu možda raditi. Za to vreme roditelji i prosvetari poručuju da 1. septembar dočekuju u konfuziji.

Početak nove školske godine pojedini roditelji opisuju kao lavirint. Jer, kažu da ministar prosvete Mladen Šarčević još nije precizirao da li će svi đaci biti vraćeni u školske klupe ili će nastavu, ipak, pratiti ispred televizora. Roditelji navode i da situaciju dodatno komplikuje najava da će u učionicama biti po 15 učenika.

„Kako ćete decu na odmoru da razdvojite da ne sede jedan pored drugog ili da se ne pipnu, da li će spemačica u školi za dvadeset minuta uspeti dva puta da dezinfikuje sve prostorije i sve stolove i da li je to moguće“, pita se roditelj Anđela Petrović.

„Ne znamo kako će početi školska godina, da li će deca otići u školu, da li mi treba da nabavljamo knjige sad, ili treba da kupimo dodatni televizor, da li treba da uzmemo još neki računar koji će im biti potreban ili treba da kupujemo sveske, stvarno je užasna konfuzija, ni mi ne znamo kako da se postavimo po pitanju svega ovoga“, rekao je Zdravko Janković, roditelj.

POVEZANE VESTI:

Ako se u klupe vrate, đaci će sem sveski i knjiga, morati da nose i maske. Časovi će trajati po pola sata, dok će učionice biti dezinfikovane između smena. Kada je u pitanju praćenje nastave, resorni ministar je najavio da će osnovci do četvrtog razreda biti vraćeni u škole, dok će stariji učenici i srednjoškolci nastavu moći da prate i onlajn. 

„Ako smo mi tek juče mogli da kažemo, možda ćemo raditi ovako, i dalje možda ćemo raditi, ako se ne pokvari epidemiološka situacija, ako neka regija bukne, sve se prebacuje na onlajn“, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Predloženi model nastave iz prosvetnog sindikata Nezavisnost ocenjuju kao „performans za javnost“. Jer kažu da je najavljeno neostvarivo, zbog toga što školama nedostaju uslovi i kadar. Ukazuju i da konfuziju čini i to što još nisu poznate procedure koje bi trebalo da se sprovedu, ukoliko dođe do potvrde da je neki učenik ili neki zaposleni pozitivan na koronavirus. 

„Ministar prepušta roditeljima da svakoga dana, svakoga jutra ili za popodnevnu smenu bude taj odgovorni koji će meriti svom detetu temperaturu i koji će proceniti da li to dete treba da prisustvuje nastavi, mislim da je to neka vrsta prebacivanja vrućeg kestenja u ruke roditelja, nastavnika i to je neka vrsta ministrovog otklona od odgovornosti, kako bi sutra, ukoliko se u bilo kojoj školi na tlu Srbije desio neki problem, mogao da kaže da on sa tim nema apsolutno ništa“, rekla je Vesna Vojvodić Mitrović iz sindikata Nezavisnost.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija poručuje da je jedan od najvećih propusta Ministarstva prosvete i Kriznog štaba što nisu uključili ljude iz prakse koji bi „svojim savetima“ olakšali početak škole.

„Forum beogradskih gimnazija, niti reprezentativni sindikati, niti predstavnici škola nisu bili uključeni u ove planove koji su pravljeni, mislim da je sada malo kasno, jer kad izađete u javnost sa nekim konretnim planovima, pa posle da se dogovarate o nečemu što ste već dogovrili unapred sa predstavnicima sindikata, deluje pomalo neozbiljno“, smatra Markov.

Na kritike predstavnika struke, reagovao je resorni ministar. Kako je najavio, sutra će sa njima održati sastanak, na kojem će, kako je rekao, razmatrati „sve što prosvetni sindikati budu razumno postavili“.

Više vesti o kovidu-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.