Šarčević: Škole znaju kako se radi, higijena uvek pojačana tamo gde su deca

Vesti 12. avg 202010:37 > 10:38
Podeli:
Izvor: N1

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u Novom danu, govoreći o novom modelu nastave, da je u javnost otišla pogrešna interpretacija "da će se iza svakog odmora 20 minuta čistiti". "Između časova su mali odmori, ako imate normalno odmore i ako je sve isto tako, ako imate između bloka prvog, spremačice provetre, ne traži više ni lekarski tim da se nešto specijalno radi. Škole nisu pale s Marsa, znaju kako se radi, uvek je higijena tamo gde su deca pojačana", kaže on.

Na kritike sindikata da nisu konsultovani kada se dogovarao novi model nastave, Šarčević odgovara da se sindikati brinu o standardu radnika, mobingu, a da je, što se tiče odluka, nadležan ministar.

POVEZANE VESTI

„Svi će biti konsultovani u onoj meri za šta treba da budu konsultovani. Nije Unija sindikata jedini reprezentativni, ja konsultujem i manje sindikate“, kaže on.

Prema njegovim rečima, već mesec i po dana se pravi svaki mogući scenario.

„Mi smo čak malo ubacivali u javnost neke stvari. Sve smo imali u vidu kada smo dali ovaj prvi predlog, ovo je jedan od predloga“, kaže Šarčević.

Kako je rekao, razmatraće „sve što budu ljudi iz sindikata razumno postavili“.

Prema njegovim rečima, otišla je u javnost pogrešna interpretacija „da će se iza svakog odmora 20 minuta čistiti“.

„Između časova su mali odmori, ako imate normalno odmore i ako je sve isto tako, ako imate između bloka prvog, spremačice provetre, ne traži više ni lekarski tim da se nešto specijalno radi. Škole nisu pale s Marsa, znaju kako se radi, uvek je higijena tamo gde su deca pojačana“, kaže on.

Dodao je da se 45 odsto škola neće uopšte deliti, jer nema kapaciteta.

„Vi ćete raditi s polovinom svog odeljenja od 8 do 10.40, ko ostaje u boravku ide u boravak, od 11 sati dolazi druga grupa tog istog razreda, nastavlja se rad s njima, ali ne do kraja dana, da ne bi došlo do premora, nego ulaze i profesori likovnog, muzičkog…“, kaže on, dodajući da su planirani i razredni časovi.

Kako je rekao, „najbolji režim je da svi idemo normalno u školu i na fakultet“.

Govoreći o nastavi na visokoškolskim ustanovama, kaže da se i tu došlo do nekih zajedničkih zaključaka.

„Pilot projekat je da vežbe budu uživo i ispiti, a nastava u većoj meri onlajn“, kaže.

Odgovarajući na zahtev studenata da školarina bude smanjena, kaže da su tu preporuku dali, ali da to mora svaki fakultet da sagleda.

„Mislim da se sve stvari završavaju razgovorom. Legitimno je da se traži, ali legitimno je i da se kaže može ili ne može“, kaže ministar Šarčević.

Više vesti o COVID-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.