Škola u doba korone: Ocenjivanje jedna od dilema, bezbednost nastavnika važna

Vesti 12. avg 202009:53 > 10:01
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Dragan Tucaković, direktor srednje Tehničke škole u Užicu i Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija govorili su u Novom danu o predloženom modelu polaska u školu u vreme pandemije. Tucaković kaže da su definisali koje su osnovne dileme i problemi koje su nastavnici imali. "To se odnosi uglavnom na ocenjivanje učenika, jer su najveće debate bile kako i na koji način objektivno oceniti znanje učenika", kaže. Markov ističe da im je cilj "da se osigura bezbednost nastavnika".

Tucaković je rekao da, kada se dogodila ova pandemija, njihovi nastavnici su već sedam godina radili na platformi Office 365.

POVEZANE VESTI

„I imali su znanja da dovoljno brzo uključimo i učenike na platformu, tako da smo vrlo brzo stvorili virtuelno okruženje koje je dozvolilo da se svi procesi realizuju“, kaže on.

Dodaje da su definisali koje su osnovne dileme i problemi koje su nastavnici imali.

„To se odnosi uglavnom na ocenjivanje učenika, jer su najveće debate bile kako i na koji način objektivno oceniti znanje učenika. Verovatno sada kada budemo dobili od Ministarstva jasna uputstva i preporuke o modelima koji su preporučeni, mi ćemo to analizirati i najverovatnije, sada bez nekih dubljih analiza od strane mojih kolega koji učestvuju u timu, mislim da ćemo se odlučiti za ovu kombinovanu formu“, kaže on.

Kaže da njihovo iskustvo u prethodnoj nastavnoj godini pokazuje da su učenici redovno obavljali sve zadatke, kao što je predviđeno godišnjim programom rada.

„Poštovaćemo sve epidemiološke mere i u tom smislu napraviti optimalnu organizaciju“, kaže Tucaković.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija je mišljenja da je jedan od najvećih propusta i Ministarstva prosvete i Kriznog štaba što nisu uključeni ljudi iz prakse koji bi „svojim savetima doprineli boljoj organizaciji“.

„Ni Forum gumnazija, ni reprezentativni sindikati, ni predstavnici škola nisu bili uključeni u planove“, kaže on.

Kako je rekao, zahtevi koje su uputili, odnose se, pre svega, na bezbednost nastavnika.

„Mislim da je to crvena linija ispod koje ne bismo smeli da idemo, jer je potpuno izvesno da će nastava biti ili većim delom u učionici ili delimično. Cilj nam je da osiguramo bezbednost nastavnika, jer ako nastavnici počnu masovno da oboljevaju, neće biti nastavnika koji mogu da drže nastavu“, kaže Markov.

Jedan od zahteva je, kaže, da nastavnici koji se pojave sa simptomima koronavirusa imaju prednost prilikom PCR testiranja.

„Da ih ne vraćaju kući dok se ne pojave ekstremniji simptomi, već da im se omogući testiranje i brzi rezultati“, kaže.

Izvor : N1

Ističe da će zahtevi danas biti upućeni, a da su ih juče uputili kao saopštenje za javnost, kao odgovor na odluku koju je doneo Krizni štab.

„Smatram da bi svi sindikati i svi zaposleni trebalo da povuku tu crvenu liniju i da ispod toga ne idu. Smatram da je to neki minimum koji je država dužna prema nastavnicima da ispuni, moramo da imamo realan pristup. Imam utusak da je ponovo krenula kroz medija situacija da se relaksira“, kaže Markov.

Prema njegovim rečima, teško je prognozirati i kako će se učenici uklopiti i kakvi će rezultati biti.

„To ostaje tek da vidimo od 1. septembra“, kaže Markov.

Više vesti o COVID-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.