Kakav je muški paviljon u "Sremčici" – šta kaže uzbunjivač, a šta ministar?

Vesti 11. avg 202017:13 > 17:32
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je u poslednje dve godine, resorno Ministarstvo uložilo znatna novčana sredstva u poboljšanje uslova života korisnika Ustanove za decu i mlade "Sremčica", kao i u svim ustanovama socijalne zaštite na teritoriji Srbije.

POVEZANE VESTI

U saopštenju Ministarstva tvrdi se da su netačni navodi koje je defektolog Petar Vladetić izneo u medije, mada se, među pobrojanim rekonstrukcijama i ulaganjima u dom jasno navodi i to da još na red, zbog koronavirusa, nije stigao muški paviljon, o kome je Vladetić, kom je sud dodelio status uzbunjivača, najviše i govorio. Takođe, ministar se nije osvrtao na Vladetićeve navode o tome da su korisnici dobijali buđav hleb i pokvaren keks.

U saoopštenju je navedeno šta je sve do sada urađeno, ali i koji su razlozi za otkaz Vladetiću.

„Ustanova „Sremčica“ je priključena na sistem daljinskog grejanja, rekonstruisane su kolsko-pešačke staze i sportski tereni u okviru kompleksa, izvršeno je pošumljavanje zelenih površina, zaključen je ugovor sa Urbanističkim zavodom Beograda za promenu Plana detaljne regulacije naselja Sremčica kojim će se formirati građevinski kompleks, obezbediti potrebne dozvole za izgradnju novih objekata i uspostavljanje novih usluga“, rekao je Đorđević, prenosi Ministarstvo.

Kako je naveo, ovim ugovorom Ustanova je dobila mogućnost da realizuje plan o izgradnji više kuća za samostalno stanovanje u okviru svog kompleksa, kao i spoljni amfiteatar za studente kojima su vrata Ustanove uvek otvorena za sticanje novih znanja i veština.

Prema njegovim rečima u Ustanovi za decu i mlade „Sremčica“ je „prema najmodernijim standardima kompletno rekonstruisan Dečiji paviljon“ koji je opremljen savremenim instrumentima za rad sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju i poseduje: senzornu sobu, manipulativnu sobu, salu za psihomotoričku rehabilataciju i habitaciju, okupacionu – psihomotoričku sobu i sobu sa kombinovanom interaktivnom produkcijom.

Đorđević je istakao i da su izrađeni projekti za rekonstrukciju muškog i ženskog paviljona, kao i kuhinje sa vešerajem.

„Ovo je izuzetno značajno za poboljšanje kvaliteta života korisnika koji žive u Ustanovi. Renoviranje svih ovih objekata trebalo je da počne u 2020. godine, ali je zbog virusa kovid-19 to odloženo do daljeg. Početak radova na rekonstrukciji ovih objekata se očekuje čim bude povoljnija epidemiološka situacija“, rekao je ministar.

Upravo je u uslovima u muškom paviljonu govorio defektolog Vladetić. Vladetić je, gostujući na N1, naveo da su u tom paviljonu uslovi katastrofalni, sa, kako je rekao „kartonskim prozorima, da deca nemaju gde da se istuširaju, da je prenatrpano i da jedan defektolog radi sa više od 40 dece bez negovatelja, spremačica, tehničke pomoći“.

Kako je naveo, muški paviljon je apsolutno neuslovan, a prikazao je i fotografije.

Screenshot

„U muškom paviljonu deca nemaju WC, ti uslovi stvarno nisu ni za koga, ni sat vremena niko tu ne bi trebalo da boravi. Na 120 korisnika imate 2, 3 poluispravna tuša, otpada plafon na glavu dok se tuširaju, a miris… nema spremačica, negovatelja. Ko je odgovoran za to“, upitao je.

Dom u Sremčici za decu i odrasle sa posebnim potrebama je u prethodne dve godine otvoren za medije i pred kamerama pokazan je jedan paviljon. 

Ministar: Kompletno renovirana ambulanta

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

U saopštenju ministarstva stoji da je Đorđević je naveo da je kompletno renovirana Ambulanta ustanove u kojoj se nalaze prostorija za intervencije i pregled korisnika, stomatološka ordinacija, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, magacin lekova, lekarska soba, soba glavne medicinske sestre, soba za medicinske tehničare, prostorija sa hidromasažnom kadom, kao i dve sobe za opservaciju korisnika.

„Prilikom renoviranja Ambulante, Ustanova „Sremčica“ postala je prva ustanova socijale zaštite koja je registrovala ginekološku ordinaciju u okviru svog doma. Prateći nove trendove u socijalnoj zaštiti, izgrađen je terapijski manjež za hipoterapiju i terapijsko jahanje, što je Ustanovu svrstalo među retke institucije koje su to obezbedile“, naglasio je ministar.

On je rekao i da je otvoren sportsko – rekreativni klub korisnika u okviru kog korisnici imaju priliku da igraju bilijar, pikado, stoni fudbal i stoni tenis, opremljen je i ponovo stavljen u funkciju frizerski salon, renovirana je zgrada uprave u kojoj se sada nalazi novi prostor – konferencijska sala za edukacije/seminare za zaposlene i ostale radnike u socijalnoj zaštiti.

„Činjenica je da smo 2012. godine nasledili veoma loše stanje u ustanovama za smeštaj, i da smo odmah napravili planove kako bismo sve ustanove rekonstruisali u potpunosti, i opremili po najvišim standardima. To nije nešto što može da se uradi preko noći, ali smo marljivim radom uspeli veliki deo da rekonstruišemo. Neki žele da gubimo vreme tako što ćemo da se pravdamo za loše stanje koje smo nasledili, ali mi ćemo ipak da se hvalimo onim što smo uspeli da popravimo i tako ćemo nastaviti i u budućnosti“, naglasio je ministar i dodao da će se nastaviti sa ulaganjima na rekonstrukciji Ustanove „Sremčica“, kako bi ona u potpunosti bila renovirana.

O otkazu – šta tvrdi Ministarstvo, šta Vladetić

Iz Ministarstva su naveli da je Vladetiću, „zbog povrede radne obaveze i nepoštovanja radne discipline i to zbog nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza, zanemarivanja korisnika i druga ponašanja kojima se narušava zdravlje i dostojanstvo korisnika i život korisnika“, uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu.

„Naime, dana 24.5.2020. godine, korisnik za koga je toga dana neposredno bio zadužen Petar Vladetić, je samovoljno napustio Ustanovu. Petar Vladetić, ostavio je korisnike bez nadzora, i to korisnike koji nisu sposobni da se samostalno brinu o sebi i uključe u aktivnosti dnevnog života u zajednici, zbog čega im je potrebno fizičko prisustvo i kontinuirana pomoć drugog lica. Uvidom u video zapis, je utvrđeno da je Petar Vladetić, korisnike ostavio bez nadzora više od dva sata, kada je korisnik i samovoljno napustio Ustanovu“, navodi se u saoopštenju.

Petru Vladetiću je 2018. godine takođe uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu zbog istih povreda radnih obaveza i nepoštovanja radne discipline, dodaje Ministarstvo.

„Vraćen je na posao kao uzbunjivač, iako po tom osnovu nije ni dobio otkaz. U periodu od oktobra meseca 2019. godine do izricanja rešenja o otkazu ugovora o radu, zaposleni Petar Vladetić je u kontinuitetu, zbog nesavesnog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza, zanemarivanja korisnika, ostavljanjem korisnika bez nadzora, neovlašćenog napuštanja posla, neprikladnog odevanja, boravka u objektima Ustanove mimo radnog vremena, za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, više puta usmeno opomenut da ponašanja zaposlenog predstavljaju povrede radnih obaveza i nepoštovanje radne discipline, a poslodavac je nastojao da nastale situacije sa zaposlenim reši na miran način i dijalogom. Kako nastale situacije nisu mogle da se reše na navedeni način, Petru Vladetiću je uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu“, zaključuje se u saopštenju.

S druge strane, Vladetić kaže da je ponovo dobio otkaz baš zbog ukazivanja na loše stanje u toj ustanovi.

Vladetić je rekao da je u toj ustanovi „velika nebriga“ i da je izašao u medije kako bi izvršio pritisak da se stanje promeni, dodajući da ima podršku kolega. „Davali su pokvaren keks, buđav stari hleb, svaki put trpite odmazdu, pritiske, podeljeni su otkazi defektolozima, ili se ljudi drže na upozorenjima pred otkaz, od kuvarica do defektologa, drže se u strahu. Ja sam uplašen, ali ovo je jedini način da se toj deci pomogne“, istakao je.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live, u videu ispod: