Kon: Preporuka je da đaci u školama neprekidno nose maske

Vesti 11. avg 202017:23 > 18:16
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Epidemilog dr Predrag Kon izjavio je da će nošenje maski u školama biti obavetzno, osim tokom trajanja nastave dok učenik sedi sam u svojoj klupi, ali da je preporuka lekara da đaci maske nose bez prestanka.

Kon je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, objasnio da će roditelji biti u obavezi da deci izmere temperaturu pre polaska u školu, te da dete sa povišenom temperaturom ili znacima respiratorne ili bilo koje druge infekcije, ne treba da se šalje u školu.

„Kada dete dođe do škole, mora čim uđe da počne da nosi masku. Pre nego što uđe u učionicu, treba da opere ruke, i odlazi do svoje klupe i preporučujemo da se nosi maksa neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali u toku slušanja samog časa nije obavezno. Mi smatramo da je za svega dva i po sata (u školi), najpametnije da se neprekidno nosi maska. Ali dozvoljava se mogućnost kad je dete u svojoj klupi da odloži masku. Ako počne da govori, odgovara, odmah je stavlja i isto važi kada izlazi iz učionice“, poručio je Kon.

POVEZANE VESTI

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će maske za decu nabavljati roditelji, jer je „igra ogromnih brojeva“ da država na dnevnom nivou obezbeđuje maske za 1,6 miliona učenika i studenata.

„Škole će nabaviti jednu rezervnu količinu maski što valja da se ima“, kazao je ministar i pozvao roditelje da budu saveznici kako bi deca stekla naviku da nose maske.

Kazao je i da će učenici koji budu skidali masku i „namerno se mangupirali“ biti opomenuti, zatim ukoreni, a na kraju mogu biti i isključeni.

Zamenica direktora instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da je „bilo koja maska zadovoljavajuća uključujići i pamučne“, i da je važnije da se one nose ispravno, tako da pokrivjau nosu, usta i bradu, o čemu će, kako je rekla, biti dodatne edukacije u školama.

Dovoljno je, kako je rekla, da roditejli deci pre polaska u školu nabave pamučne maske koje se peru i peglaju.

Lekari su objasnili i da kolektivni sportovi na časovima fizičkog neće biti dozviljeni, već isključivo vežbanje na distanci, niti će biti dozvoljeno pevanje u horu na časovima muzičkog.

Poručili su i da dete sa povišenom temperaturom ili simptomima bilo kakve infekcije, a naročito respiratorne, ne treba slati u školu.

Ukoliko se kod deteta simptomi jave u toku nastave, ono treba to da prijavi učitelju ili nastavniku koji će ga zatim odvesti u posebno sobu za izolaciju koja će biti za tu namenu opredeljana u svakoj školi. Potom se pozicaju rroditelji koji odvode dete u najbližu kovid ambulantu.

Ukoliko se ispostavi da je dete pozitivno, to se prijavljuje nadležnom institutu za javno zdravlje koji dalje sprovodi epidemiološka istraživanja, objasnila je Darija Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanje N1 ko je nadležan za kažnjavanje građana koji inače ne nose maske, budući da u Sanitarnoj inspekciji kažu da mogu da kažnjavaju samo pravna lica, a u Komunalnoj miliciji da mogu da opominju građane, ali ne i da ih kažnjavaju, Kon je rekao da to mora da se kontroliše.

„To što ‘nema načina’ ja isto kritikujem“, poručio je Kon.

Više vesti o COVID-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.