Lutovac: SZS uspeo u misiji, novim pristupom sada da okupimo što više građana

Vesti 11. avg. 202013:24 > 13:50
Podeli:
Izvor: N1

"Savez za Srbiju je napravljen kada je opozicija bila u rasulu, kada nijedna stranka nije prelazila cenzus, sa idejiom da se opozicija grupiše. U tome je uspeo, iako je bilo različitih mišljenja kako da se deluje", rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On kaže da je tada smatra da se treba okupiti oko dve ili tri tačke, dok je većinsko mišljenje bilo da to bude 30 tačaka. 

„SZS je delovao organizaciono čvršće, ali s druge strane to je ograničavalo pojedine stranke da se neposrednije obraćaju svojim biračima“, naveo je Lutovac.

Podsećamo, juče je odluku o formiranju Udružene opozicije Srbije potpisalo 12 političkih subjekata – Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženje sindikata Srbije „Sloga“, Stranka slobode i pravde, Šumadijska regija i Đorđe Vukadinović.    

POVEZANE VESTI:

Lutovac je objasnio da ovaj način organizovanja omogućava svim strankama da deluju samostalno i tako doprinose zajedničkom cilju.

„Zajednički cilj je jasnije formulisan, da se režim skloni sa vlasti. Iskustvo nam govori, kao i kritike da je potrebno nešto promeniti, prihvatamno kritike i smatramo da ne treba insistirati na nečemu ako postoje drugi načini da se ostvari. Cilj je da unormalimo državu, a preduslov je da se vlast skloni“.

Smatra da bi, da je učestvovao na izborima, SZS sigurno prešao cenzus, ali, naglašava, nije svrha saveza bila da ima mandate.

„Ono što je bilo nezadovoljstvo građana koji nisu hteli da učestrviju u farsi, SZS je okupio sve te organizacije koje ne žele da učestvuju na izborima koji to nisu“.  

Na reči predsednika Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić da „za njega ostaje potpuno nejasno, kao i za sve građane Srbije, o čemu se radi“, Lutovac kaže da bi trebalo da ostavi malo vremena, pa tek onda govori o Udruženoj opoziciji. 

„Tadić je bio član, učestovao je u zajedničkom radu opozcije sve do mesec dana pred izbore, kada je odlučio da učestvuje, imao je mogućnost da iznese sve kritike. Mislim da nije korektno, kada se formira udruženje, da se upućuju ovakve ocene. Mislim da bi trebalo da kao čovek koji je do juče bio sa nama ostavi malo vremena ili da sa malo više rezerve govori o tome“, smatra predsednik demokrata.  

Lutovac navodi da se DS trudila da ispoštuje ono što je zajedničko u SZS i da je prema svojim biračima bila iskrena. 

„Mi smo izvlačili maksimum, a ovo je pokušaj da na osnovu iskustva napravimo korekcije u nekim odlukama, koje će omogućiti ono što nije supeo Savez – da novim pirstupom okupimo što više građana“.