Janković: Svi su u panici, nastavnike niko ništa nije pitao

Vesti 11. avg 202012:19 > 13:30
N1

Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika, izjavila je u emisiji Studio N1 Live da Ministarstvo prosvete nije konsultovalo nastavnike prilikom donošenja odluke o načinu na koji će se odvijati nastava od 1. septembra u školama, kao i da su nakon donete odluke zaposleni u obrazovnim ustanovama "u panici".

POVEZANE VESTI

„Ono što sam shvatila je da su svi u potpunoj panici, nastavnici, direktori i roditelji. Ja sam upozoravala na dve stvari. Prva je ako sve preko 15 učenika delimo u dve grupe, to je otprilike dve trećine našeg školskog sistema, onda imamo potrebe za dva nastavnika ili učitelja. Oni će po tome raditi nastavu sa prvom polovinom, pa će se vršiti dezinfekcija, a onda dolazi druga grupa. To znači da ćemo svi da radimo duplo radno vreme, i da budemo izloženi u jednom istom prostoru“, navodi Janković i dodaje da će postojati problem i kod razmaka između učenika jer puno učionica nema kapacitet koji je potreban za distancu između njih.

„Drugi problem je što smo u neoliberalnom kapitalizmu otpuštali nastavnike i tetkice, pomoćne radnike, pedagoge i psihologe. I sada odjedanput, vi tražite od te tetkice da 450 kvadrata sredi za dvadeset minuta ili pola sata. Ne mogu da verujem da Šarčević ne zna koliko radi jedna tetkica“, napominje Janković.

Kaže da su ove odluke donesene bez konsultovanja nastavnika.

„To se u stvari svodi na ‘kako mali Perica zamišlja organizaciju škole’. Ne mislim bilo koga da uvredim, ali oni koji su u školi, koji godinama nisu bili pitani, sada odjedanput dobijaju autonomiju. Niko nas nije pitao i konsultovao, i da nema pojedinih izjava u medijima, javnost ne bi znala šta uopšte misle prosvetni radnici“, kaže Janković.

Ukazuje da će i roditelji imati probleme oko organizacije čuvanja dece, kao i da mnogi roditelji ne žele da im se deca odvajaju od dosadašnjih učiteljica.

„Očekujemo od Ministarstva prosvete jasna uputstva šta da radimo. Šta će biti ako nema dovoljno osoblja, ko će da plati sredstva za dezinfekciju, kako ćemo da ih nabavimo… Mi imamo škole bez tekuće vode, a sada odjedanput pričamo o nečemu drugom“, upozorava Janković.

„Na koji način će škole do 24. uspeti da naprave plan kako će da se podele, gde će deca biti, da li će druga grupa dolaziti za tri, četiri sata i da li će sa njima raditi ista nastavnica? Meni je ovo neverovatno. Vi ćete rešiti sistem škole tako što ćete decu podeliti u dve grupe i sve će raditi jedna učiteljica ili jedan nastavnik? Ne mogu da verujem da je to epohalno rešenje koje smo čekali sve ovo vreme“, ističe Janković

Ona je upitala da li je Mladen Šarčević svestan da je prosek onih koji rade u školi negde oko 46 godina, i da li on zaista misli da nastavnici mogu da rade duplu smenu?

Najavila je da od nadležnih tražiti povećanje zarada od 30 odsto, ukoliko dođe do toga da nastavnici će morati da rade duple smene.

Govoreći o novoj Vladi Srbije, Janković je napomenula da je potrebno da imamo nekog ko će obrazovanje da „stavi u centar pažnje, ali ne verbalno, nego zaista“ i da se krene sistematski u ulaganje u ovaj društveni sektor.