Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn

Vesti 11. avg 202010:44 > 11:19
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Krizni štab je doneo odluku da će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole nastavu pohađati u učionicama, gde će biti maksimalno 15 đaka.

Mlađi razredi će imati najviše četiri časa, koji će biti skraćeni do 30 minuta, preneo je RTS.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da će najmlađi đaci najvećim delom pohađati nastavu u školskoj sredini, jer je procenjeno da je to za njih najbolje. Naglasila je da će se nastava odvijati uz poštovanje svih mera koje će maksimalno da smanje potencijalni rizik od širenja respiratornih infekcija.

„Poštovaće se svi principi koji maksimalno smanjuju fizičku mogućnost prenošenja ovog agensa, sa maksimalnim razređenjem gustine smeštaja u učionicama, sa maksimalnim brojem đaka od 15, gde udaljenost sedenja u klupama minimalno jedan i po metar“, obasnila je Darija Kisić Tepvačević.

Rekla je i da bi najmlađi trebalo da se naviknu na nošenje maski.

„I u školskoj sredini je neophodno da se maske nose, od momenta ulaska, do momenta ulaska u klupu. Takođe, prilikom pričanja, odgovaranja i svuda gde je udaljenost od druge osobe manja od jedan i po metar. Preporučuje se nošenje maski sve vreme boravka, međutim, kada su u pitanju đaci, moguće je da kada slušaju nastavu i sede u klupi, privremeno odlože masku“, navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Kada su u pitanju nastavnici i drugo osoblje, oni sve vreme boravka u školskoj sredini treba da nose maske, i to na ispravan način. Moguće je da to budu epidemiološke, hirurške i pamučne maske.

Darija Kisić Tepavčević je dodala da je odlučeno da je to najoptimalniji oblik nastave i da đaci neće menjati mesta. Nakon završetka smena biće rađene dezinfekcije. Stariji razredi će se za vreme boravka u školama ponašati po istim obrascima, ali zbog brojnosti đaka i načina vršenja nastave, oni će kombinovati odlazak u školu i onlajn nastavu.

Škole će se čistiti pre početka nastave, najmanje dvaput u toku dana, i po pootrebi ukoliko to nalaže epidemiološka situacija.

Više vesti o COVID-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.