Opozicija iz federacije prešla u konfederaciju, cilj pobeda nad Vučićem do 2022.

Vesti 10. avg 202019:16 > 19:35
N1

Umesto Saveza za Srbiju, na političkoj sceni je od danas Udružena opozicija Srbije. U njoj su okupljene sve stranke i pokreti iz Saveza, osim Dveri koje su odlučile da ne budu deo nove vanparlamentarne opozicione grupacije. To nije jedina promena, Udružena opozicija Srbije biće mnogo labaviji skup stranaka i neće imati zajednički program kao što je to bio slučaj sa Savezom za Srbiju. UOS bi, međutim, mogao da ima zajedničkog predsedničkog kandidata na izborima 2022.

Savez za Srbiju je mrtav, živela Udružena opozicija Srbije. 12 potpisa na osnivačkom aktu – reklo bi se sve je isto samo Boška i Dveri nema.

Janko Veselinović kaže da to nije, međutim, ne znači i kraj saradnje. „Oni su odlučili da dalje idu sami uz njihov stav da žele da sarađuju oko ovih ključnih pitanja sa nama“, objašnjava on.

Cilj UOS-a, kaže lider Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas jeste stvaranje uslova za fer i demokratske izbore jednog dana, možda, 2022. na predsedničkim izborima, a možda i pre.

POVEZANE VESTI

„Verujem da ćemo stati za jednog kandidata na predsedničkim izborima, ali nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora“, uveren je Đilas.

Udružena opozicija je shvatila da je ključ uspeha u stvaranju organizacije koja može da pokrije i kontroliše glasanje na svim biračkim mestima u Srbiji, a to sada može samo SNS.

„Savez za Srbiju nije bio u stanju da na izborima odnese pobedu protiv režima Aleksandra Vučića, pod okolnostima neslobode i potpune privatizacije institucija. Pošto nije uspeo da pobede, i ne bi uspeo da pobedi, neophodna je bila promena“, ističe Jeremič.

U čemu je razlika između starog Saveza za Srbiju i nove Udružene opozicije, objašnjava predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

„Savez je svojom strukturom onemogućavao fleksibilnije delovanje jer je podrazumevao jednu vrstu federalne strukture, ovo sada se uslovno može nazvati konfederacijom“, navodi Lutovac.

Bojan Klačar iz Cesida u ovom poslednjem mešanju opozicionih karata vidi razlike u biračkom telu ostatka Saveza za Srbiju sa jedne i Dveri da druge strane.

„Strateški principi su da se napravi na neki način kišobran koji bi iznedrio predsedničkog kandidata i kandidata za gradonačelnika i drugi strateški princip je da se odvoji ovaj deo opozicije od Dveri. To omogućava da se UOS formatira na političkom centru, dok bi Dveri bile pouzdan partner u nekoj vrsti postizborne koalicije“, ocenjuje Klačar.

Dveri ostaju izvan UOS-a, a kada je reč o Pokretu slobodnih građana i ostalim opozicionim strankama koje su učestvovale na izborima 21. juna, Udružena opozicija je spremna na saradnju, ukoliko dođe do promene vođstva u tim strankama.