Tadić: Lideri Udružene opozicije su sve moji učenici, nešto bolji, nešto lošiji

Vesti 10. avg 202018:33 > 18:50
N1

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u emisiji Dan uživo, govoreći o Udruženoj opoziciji Srbije, da "za njega ostaje potpuno nejasno, kao i za sve građane Srbije, o čemu se radi". "To je jedan tranzicioni proces koji ima za cilj da prikrije da se raspao SzS, ostaju nejasni ciljevi. Nemam nameru da kao predsednik SDS, sa svojim iskustvom ulazim u potpuno nejasne političke projekte", kaže on. Na pitanje šta misli o liderima opozicije, Tadić je rekao da su to "sve njegovi politički učenici".

Kako je rekao Tadić, godinama poziva predsednika Aleksandra Vučića na televizijski duel.

POVEZANE VESTI

„Kad je izricao bezočne laži o prethodnoj vlasti, ali je i uspeo, jer dobar deo javnosti veruje da je za sve kriva prethodna vlast. Pozvao sam ga na duel kao bivši predsednik, a ne kao pripadnik opozicije“, kaže on.

Tadić se osvrnuo i na izvoz srpskog oružja u Jeremeniju i rekao da je izvoz počeo „negde 2015, 2016“.

„Potpuno je jasno da je to bilo i 2017. i 2018. godine. Ja nisam bio predsednik kada je donet taj zaključak. Taj zaključak uopšte nije dozvola za izvoz oružja“, rekao je on.

Zaključci nemaju, rekao je, nikakav izvršni element u sebi.

„To je za situaciju u kojoj dođe do upita iz Jermenije da dođe do izvoza naoružanja i vojne opreme u Jermeniju. Činjenica da Vučić šalje izaslanika u Azerbejdžan, znači da smo napravili diplomatski prekršaj“, kaže Tadić.

Osvrnuo se i na danas formiranu Udruženu opoziciju Srbije i rekao da „za njega ostaje potpuno nejasno, kao i za sve građane Srbije, o čemu se radi“.

„To je jedan tranzicioni proces koji ima za cilj da prikrije da se raspao SzS, ostaju nejasni ciljevi. Nemam nameru da kao predsednik SDS, sa svojim iskustvom ulazim u potpuno nejasne političke projekte“, kaže on.

Kako je rekao, „videli smo i prethodnih godina da je SzS trošio energiju“.

„Ovaj sistem je opasniji od Mileševićevog. Mi smo u to vreme imali jednog jedinog protivnika, imali smo i podršku međunarodne zajednice za koju Milošević više nije bio faktor mira i stabilnosti“, kaže Tadić.

Na pitanje šta misli o liderima opozicije, Tadić je rekao da su to „sve njegovi politički učenici“.

„Nešto bolji, nešto lošiji, verovatno ni oni nisu zadovoljni kakav sam ja njima bio politički mentor, ali bilo bi dobro pošto oni nisu imali to petooktobarsko iskustvo, da malo pročitaju političkih udžbenika ili makar svedočanstva onih koji su u tome učestvovali da bi razumeli kakav je jedini način da se ovakav sistem sruši s vlasti“, rekao je Tadić.