Gosti N1 o zastoju u izboru Poverenika: Zaštite od diskriminacije sada – nema

Vesti 10. avg 202010:27 > 10:28
N1

Zastoj u izboru novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pokazuje neodgovornosti onih koji su bili dužni da izaberu poverenika u roku koji je bio unapred poznat i istekao je odavno, ocenio je u Novom danu Danilo Ćurčić iz inicijative A-11. Zbog kašnjenja sa izborom novog poverenika sada zaštite od diskriminacije prosto – nema, dodaje Kosana Beker pravnica i programska direktorka udruzenja gradjanki FemPlatz.

Mandat prethodne poverenice za zaštitu ravnopravnosti istekao je 27. maja 2020. godine, pa se može očekivati da će građanke i građani Srbije mesecima biti bez adekvatne zaštite od diskriminacije, jer Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanika na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja. Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti tako je u potpunosti je blokirana zbog propuštanja da se blagovremeno izabere novi poverenik ili poverenica, a sistema zaštite od diskriminacije u Srbiji trenutno ne funkcioniše.

POVEZANE VESTI

 Čurčić je rekao da se ne zna tačan broj pritužbi koje čekaju kod Poverenika, ali da su to svi slučajevi od maja. On je dodao i da od 27. maja niko nije ovlašćen čak ni da stavlja vesti na sajt te institucije, da zaposleni ne mogu da primaju plate, pa je onda ogromno pitanje i šta ta institucija moše uopšte da uradi.

Beker je ukazala da ovo nije prvi put da se neblagovremeno reaguje kada je u pitanju izbor Poverenika, ali da sada zastoj koji je izazvan treba da bude i lekcija za ubuduće.

„Sve stoji, a to je nedopustivo da stoji, u trenutku kad imamo ovoliko situacija koje treba da se rešavaju i kad sudska zaštita nije svakome dostupna. Govorimo o višestruko diskriminisanim i marginalizovanim ljudima, i onda je ovaj mehanizam je nešto što apsolutno mora da funkcioniše, da se dobije brz odgovor i da znate kako dalje da delujete“, rekla je ona.

Gosti su se složili da su postupci koji se vode preko Poverenika brzi I besplatni, a jedina alternativa tome je sud, pa sada zbog činjenice da nema Poverenika, svi kojima je potrebna hitna zaštita od diskriminacije trpe ako ne mogu da idu kroz parnični proces.

Čurčić je ukazao i da je pitanje dece sa autizmom koji se javio sa uvođenjem mera protiv širenja koronavirusa, na primer, moglo da se razmatra sa apekta diskriminacije i moglo je biti rešeno kroz postupak pred poverenikom.

„Ali moraćemo i na to da čekamo, jer nije ni jasno kad bismo mogli da imamo novog poverenika ili povernicu“, kazao je.

On je upozorio i da sada građani koji godinama prate rad Poverenika i računaju da je to institucija koja će im pružiti zaštitu, a sada vide da ne funckioniše, pa se gubi poverenje.

Beker je upozorila da je se mora uračunati i da postupak pred Poverenikom traje do 90 dana.

„To je ozbiljan vremenski period kod tako važne institucije, i kad se izabere nova poverenica čitava institucija će kasniti nekoliko meseci i to pravi ozbiljan zastoj i ozbiljno ugrožava zaštitu od diskriminacije u Srbiji“, zaključila je.