Teodorović: Skupština slobodne Srbije – pobuna protiv autokratskog režima

Vesti 10. avg 202008:52 > 10:44
N1

Akademik Dušan Teodorović izjavio je za N1 da formiranje Skupštine slobodne Srbije predstavlja "pobunu protiv autokratskog režima Aleksandra Vučića".

„Mi živimo u diktaturi, sad je to već otvorena diktatura. Postoje brojni dokazi da je na poslednjim izborima vršena krađa – ljudi su, pogotovo iz manjinskih grupa, privođeni na glasanje, kupovani su glasovi, postoje lažni birački spiskovi, zapisnici koji su potpisani od strane samo jedne osobe, postoji stotine primera da se broj glasova u džakovima ne slaže sa brojem u zapisnicima…“, navodi Teodorović.

POVEZANA VEST

On ocenjuje da je „Srbija uz Belorusija jedina evropska zemlja u kojoj se na bezočan način formira parlament“.

„Parlament će biti u stanju da izvrši bilo kakvu volju jednog čoveka koji vlada Srbijom“, smatra Teodorović.

Ističe da je Skupština slobodne Srbije u fazi formiranja.

„Razgovaramo sa pojedincima koji su istaknuti u svojim profesijama, koji imaju moralni integritet, razgovaramo sa nevladinim organizacijama, grupama građana i sa sindikatima. Radimo i na formiranju pojedinih odbora“, kaže on i dodaje da žele da okupe sve političke snage, kao i političke stranke u nekom trenutku.

Teodorović smatra da Skupština slobodne Srbije treba da ima dva smera delovanja.

„Jedan je zakonodavna oblast – kroz pojedine odbore se daju predlozi novih zakona koji bi suštinski menjali srpsko društvo. Drugi –  konkretne akcije suprotstavljanja režimu Aleksandra Vučića kroz različite oblike građanske neposlušnosti“, ističe Teodorović.

Prva sednica krajem septembra

Prva sednica Skupštine slobodne Srbije trebalo bi da bude održana krajem septembra, a u toku je formiranje stručnih tela čiji će predstavnici predsedavati tom skupštinom, najavio je član organizacionog odbora Savo Manojlović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je formiran Savet za poljoprivredu koji će voditi poljoprivrednik Dragan Kleut, dok će uskoro biti formiran Savet za zdravstvo na čijem će čelu biti dr Rade Panić.

„Mi želimo da stvorimo jedno telo u kome će se čuti različiti glasovi, različita mišljenja i gde će se izražavati različite i socijalne i političke grupe“, naveo je Manojlović.

Manojlović je rekao da se u septembru očekuje prvo zasedanje Skupštine slobodne Srbije, ali da će biti praćena epidemiološka situacija.

Dragan Kleut rekao je da će Savet za poljoprivredu ponuditi rešenje situacije na tržištu: „realne berzanske cene kao što su u Budimpešti, Parizu i u ostalim svetskim berzama gde nisu umanjene srpske cene proizvoda“.

Aktivisti Skupštine slobodne Srbije tokom konferencije za novinare ispred Filozofskog fakulteta istakli su transparente na kojim piše „51,1 %“, što predstavlja broj građana koji je bojkotovao parlamentarne izbore i koji „nema glas u Skupštini“.