DSK: Neki članovi zakona o OVK na ivici ustavnosti

Vesti 08. avg 202011:50 > 11:57
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Redžepi je rekla da neki članovi Nacrta zakona o vrednosti borbe OVK ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje, u smislu ugrožavanja slobode mišljenja i govora, prenosi Gazeta Ekspres, nakon što su ranije na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske i Misija EU.

Tokom diskusije o Nacrtu zakona u Skupštini Kosova koju je predložila Demokratska partija Kosova, Bunjaku-Redžepi je rekla da DSK zahteva posebne promene u nacrtu zakona, prensoi portal Kosovo Onlajn.

POVEZANE VESTI

„Parlamentarna grupa DSK primetila je neka pitanja koja ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje i mogu se smatrati mešanjem u slobodu mišljenja i govora“, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Navodeći neke članove nacrta zakona, rekla je da su na ivici ustavnosti.

„Tražimo da se izvrše posebne izmene. Član 2 „obaveza građana da štite vrednosti OVK“ treba da se preoblikuju, jer ostavljaju prostor za razne interpretacije koje utiču na slobodu mišljenja i govora“, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Naglasila je da Parlamentarna grupa sa velikom zabrinutošću, pažnjom prati izjave predstavnika EU i američkog ambasadora, koji između ostalog kažu da Zakon kriminalizuje slobodu govora i plaši građane.

„Kao parlamentarna grupa posvećeni smo preoblikovanju nekih članova i pažljivo ih tretiramo. Jer, iznad svega, očuvanje demokratije i sloboda govora ostaju prioriteti, kao zaostavština osnivača države Ibrahima Rugove“, dodala Bunjaku-Redžepi.

Nacrt „zakona o zaštiti vrednosti borbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)“, koji je izazvao dugu raspravu, nije juče stavljen na glasanje, jer nije bilo dovoljno poslanika.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani saopštila je na kraju sednice da će taj Nacrt zakona biti stavljen na glasanje u četvrtak od 10 časova, navodi Kosovo Onlajn.

U toku rasprave poslanici DSK imali su primedbe na taj Nacrt i naveli da bi moralo da se unesu neke izmene jer se njime ugrožavaju sloboda mišljenja i govora.

Na nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarkse kao i Kancelarije EU jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

U nacrtu zakona koji je predložila Demokratska partija, navodi se da je OVK bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova, a kosovskoj vladi se nalaže da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK po međunarodnim nalozima vlasti u Beogradu.

Ističe se da je „svaki javni zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti“ utvrđene tim zakonom i štiti ugled OVK, uz pretnju krivičnim gonjenjem za nepoštovanje zakona.