U KBC Dragiša Mišović četvoro dece se leči od kovida, među njima i beba

Vesti 08. avg 202011:17 > 11:21
N1

Rukovodilac Dečje klinike Кliničko bolničkog centra (KBC) "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je da je trenutno četvoro dece u toj ustanovi na lečenju od kovida 19, znatno manje nego sredinom jula, kada ih je bilo 40.

„Nadamo se da će i oni tokom ove nedelje biti otpušteni“, rekla je Ostojić za RTS i dodala da je svo četvoro obolele dece stabilnog zdravstvenog stanja.

Među decom je i beba rodđena pre 30 dana, koja je pozitivna na koronavirus, ali je primljena iz sasvim drugih razloga i završava svoje lečenje.

Ona je rekla da je kod starijeg uzrasta, od 14, 15 godina i starije dece, teža klinička slika nego u prvom vrhuncu epidemije, ali da mladi jako dobro reaguju na terapiju.

„Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja“, navodi Ostojićeva.

Sreća je, kako je istakla, da mladi organizmi jako dobro reaguju na terapiju. „Bez obzira koliko je to dramatično u početku, za par dana oni se oporavljaju“, kaže Ostojić i dodala da nije bilo kašnjenja u dolaženju kod pedijatra.

Upitana da li ima trajnih posledica kada prođe bolest, ona je rekla da u КBC Dragiša Mišović u prvom talasu nisu imali decu koja bi mogla imati bilo kakve posledice, dok su u drugom imali nekoliko dece koja su zahtevala i tercijarnu zdravstvenu negu.

„Mi sada ne znamo taj teži oblik kako će da ide, jer su oni tek sad pri kraju lečenja ili su pre par dana izlečeni tako da ne znamo šta će se dešavati kod njih“, objasnila je Ostojić. Кada je u pitanju početak školske godine, ona je ocenila da deca moraju da krenu na neki način u vrtić.

„Kako će to izgledati, videćemo. To će zavisiti od vaspitačica. Ona će morati da najvećim delom da sprovode te mere zaštite“, rekla je Ostojić.

Više vesti o kovidu 19 u zemlji i svetu pročitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.