"Reke" na pojedinim ulicama Kraljeva sinoć, oštećeni putevi u okolini Lučana

Vesti 08. avg. 202009:37 > 12:25
Podeli:
Izvor: Twitter

Velika količina padavina poplavila je ulice u Kraljevu, a u pojedinim delovima grada potopila je i automobile. Jako nevreme pogodilo je i Čačak i Lučane.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju „reke“ na pojedinim gradskim ulicama.

https://www.instagram.com/p/CDmdxrxhHWP/

RTS javlja da je više od 20 litara kiše po metru kvadratnom palo je u Kraljevu za tri sata.

Nevreme u Čačku

Jako nevreme sa kišom i vetrom koje je kasno sinoć zahvatilo Čačak i okolinu napravilo je štetu u gradu i više okolnih sela, rečeno je danas agenciji Beta u Štabu za vanredne situacije.

Prema prvim informacijama iz Štaba za vanredne situacije čačanska sela Vapa, Zablaće, Mršinci i Slatina ostala su sinoć bez struje.

U selima Viljuša i Katrga poplavljeno je poljoprivredno zemljište.

Jaka kiša poplavila je nekoliko ulica u centru Čačka, kao i ulice u više prigradskih naselja, a najviše u Ljubiću, Atenici i Trnavi.

U centru grada je jak vetar iščupao drvo, a oštećen je i deo fasade na zgradi u kojoj je smeštena jedna banka.

Saobraćaj na deonici starog puta Čačak-Kraljevo noćas se otežano odvijao zbog veće količine šljunka i peska koje je voda nanela sa bankina na kolovoz.

U okolini Lučana poplavile njive, oštećeni putevi

Nevreme praćeno obilnim paravinama, koje je sinoć zahvatilo teritoriju opštine Lučani, prouzrokovalo je izlivanje bujičnih potoka koji su poplavili stotine hektara poljoprivrednog zemljišta i pomoćnih objekata u više domaćinstava.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučićević izjavio je agenciji MNA da je za oko dva sata u mestima Vuča i Kaona palo oko 65 litara kiše po kvadratnom metru.

„Došlo je do izlivanja u slivolima Gorušice u Vičić, Bjelice od Donjeg Dubca do ušća u Zapadnu Moravu. Potopljeno je oko 400 hektara poljoprivrendog zemljišta, a pod vodom su se našli i brojni pomoćni i ekonomski objekti“, rekao je Vučićević, naglašavajući da nisu poplavljeni stambeni objekti.

Prema njegovim rečima, velika šteta je pričinjena i na putnoj infrastrukturi.

„Oštećeni su kilometri nekategorisanih puteva, kao i opštinske saobraćajnice prvog i drugog prioriteta. U naseljenim mestima Guča i Viča, zbog obilnih padavina koje nije mogla da primi kišna kanalizacija poplavljeni su podruma“, istakao je on.

Vučićević je naveo da su ekipe Javno komunalnog preduzeća „Komunalac“, kao i „Dragačevo puteva“ od sinoć na terenu kako bi se što situacija što pre normalizovala.

Direktor preduzeća „Dragačevo putevi“, Milija Milenković, kaže da je pričinjena šteta na putevima u naseljima Gornja i Donja Kravarica, Kaona, Rasovac…

„Velika količina vode koja je pala odnela je puteve, ekipe su na terenu. Dežuramo, obilazimo terene, intervenišemo po prioritetima“, rekao je Milenković. Lučane su obilne padavine i izlivanje reka zadesili i dva puta tokom juna, kada su bili poplavljeni i stambeni objekti.