Seničić: Cene u domaćem turizmu više za 30 %, turističkom sektoru treba pomoć

Vesti 07. avg 202010:44 > 11:21
N1

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je u Novom danu da je turistički sektor u našoj zemlji jedini u Evropi koji nije prepoznat da mu je potrebna hitna pomoć, kao i da je ugroženo 27.000 zaposlenih, kojima preti da ostanu bez posla.

POVEZANE VESTI

„Mnoge firme će biti zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Mnogo ljudi ostaje bez posla, kada je reč o turističkim i rent-a-kar agencijama, kao i hotelima. Ovaj sektor broji oko 27.000 zaposlenih. Posredno je tu ugroženo oko 60.000 ljudi“, navodi Seničić.

Nada se da će se odmah nakon formiranja Vlade Srbije naći rešenje kako bi se pomoglo ovom sektoru.

„Svesni smo da za ekonomsku krizu nije kriva država, i ne ljutimo se na državu, već samo molimo za pomoć kako bi preživeli do naredne godine“, rekao je Seničić.

Kaže da ne postoji centralizovana baza podataka u kojoj bi turisti mogli da se informišu o turističkoj ponudi u našoj zemlji.

„Oni koji imaju vaučere koje je izdala Vlada Srbije, a takvih ima 250.000, oni imaju spisak objekata na sajtu Ministarstva turizma i mogu da pogledaju sve objekte koji primaju vaučer, i da na taj način pokušaju da nađu smeštaj. Svi ostali moraju da se malo više potrude. Nažalost, nemamo naviku da putujemo preko turističkih agencija kada je reč o putovanjima u zemlji, što je greška, a tako bi bilo mnogo lakše da se pronađe smeštaj“, ističe Seničić.

On je naveo da u domaćoj ponudi postoji mnogo turističkih destinacija o kojima naši građani malo znaju, i da je dobro što će bar neki od turističkih sektora imati benefit.

Govoreći o cenama, navodi da su one ove godine cene u domaćim turističkim destinacijama skočile od 20 do 30 odsto.

„Ove godine se najviše traže privatne kuće koje imaju eventualno i bazene. Na sreću, ima ih veliki broj, u Vojvodini, ali i u centralnoj Srbiji“, rekao je Seničić.

On je ukazao da je zbog trenutne situacije, na internetu povećana ponuda privatnih kuća koja se izdaju ovog leta, i pozvao je nadležne inspekcije da provere da li svi ti objekti imaju dozvolu za rad.

Više vesti o kovidu 19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i stranici Koronavirus.