Prorektor BU: Razmatraju se tri modela nastave na fakultetima

Vesti 07. avg 202010:33 > 10:43
N1

Početak ove akademske godine biće drugačiji nego što je to bilo ranije, jer će zbog aktuelne epidemije koronavirusa, nastava na visokoobrazovnim institucijama morati da se realizuje po drugačijem modelu. Prema rečima rektorke Ivanke Popović najrealniji scenario je da se teoretski deo odvija onlajn, dok će se praktični obavljati na fakultetima. Prorektor za nastavu BU Petar Bulat kaže da se razmatraju tri modela.

To su, navodi, klasična nastava (u zavisnosti kako se situacija sa epidemijom odvija, krajem septembra, početkom oktobra), drugi je taj hibridni (predavanja onlajn, vežbe na fakultetima) i treći da se ide kompletno onlajn, što je, kako ističe, za neke discipline nemoguće.

Bulat kaže u ovom trenutku izgleda najizvesniji hibridni model, dodajući da je moguća i modifikovana verzija hibridnog sistema – tj. da se samo određene ključne vežbe održavaju u prostoru sa mnjaim grupama, kako bi se povećala bezbednost.

Tokom leta su mnogi fakulteti organizovali dopunsku edukaciju nastavnika za onlajn nastavu, dodaje.

U studentskoj populaciji, barem krajem, maja, nije bilo tako velikog broja zaraženih kako se činilo, na BU ima 100.000 studenata, a imali smo oko 200 registrovanih slučajeva, rekao je Bulat.

Bulat je rekao da se fakulteti pridržavaju svih mera i da će i po ovom pitanju pratiti odluke Kriznog štaba, Ministarstva prosvete i Instituta Batut.

U zakonu stoji da se ispit polaže u sedištu visokoškolske ustanove, i da bi u Srbiji bili mogući onlajn ispiti, mora da se promeni zakon. Da bi se tako nešto realizovalo, Bulat kaže da je potrebno da ode predlog iz Ministarstva u Skupštinu, a da ne veruje da bi tako neku mogućnost mogli da dobijemo pre kraja septembra.

„Za mene je pitanje kako će se ispiti održavati onlajn, jer znate i sada se javljaju povremeno pitanja korišćenja bubica i drugih nedozvoljenih sredstava na ispitima, a u onlajn okruženju to će biti lakše i ja sam zabrinut. Ali to nije samo naša briga, u kontaktu sa kolegama iz Evrope i kod njih postoji skepsa kad su onlajn ispiti u pitanju“, rekao je Bulat.

On napominje da nema idealnog rešenja ni na fakultetima kad su u pitanju bubice, jer se dešavalo da oni koji prodaju ometače fakultetima, omoguće da bubice koje oni prodaju „prolaze“.

Ja se nadam da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se vratiti ispitivanjima na klasičan način, dodao je.

Na pitanje kako će studenti koji nemaju dobre komjutere i inteernet vezu, kaže da će se boriti za to, da oni u studentskim domovima imaju dobru infrastrukturu. Interesantno je, kaže, što je nemoguće kupiti web kameru. Biće tu dosta izazova, ali kad je počela epidemija i tada smo se vrlo brzo prilagodili, dodao je.

Odsustvovanje od nastave zbog koronavirusa, kao i kod drugih bolesti, rešava se po pravilnicima koji postoje, uz lekarsko uverenje, rekao je govoreći o tome šta će biti sa ispitima studenata koji su zaraženi.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.