Skup vodiča na Tašmajdanu: Neophodna nam je pomoć države

Vesti 07. avg 202009:54 > 10:41
N1

Bojana Banković, iz Udruženja turističkih vodiča, izjavila je u Danu uživo da su turistički vodiči u Srbiji u velikoj krizi zbog koronavirusa, kao i da je neophodna pomoć države kako bi uspešno prebrodili krizu prouzrokovanu pandemijom. Zbog toga se deo turističkih vodiča okupio na Tašmajdanu kako bi skrenuli pažnju na svoj težak položaj.

„Poslali smo mnogo molbi i zahteva resornom ministarstvu. Pridružili smo se sektorskim zahtevima, zajedno sa organizacijom „JUTA“ i ostalim turističkim udruženjima. Do sada odgovor nismo dobili, ali ga očekujemo i nadamo se“, rekla je ona.

Objašnjava da su zaposleni koji imaju ugovore na neodređeno dobili određenu vrstu pomoći, ali da oni koji rade na provremenim ugovorima još nisu dobili pomoć.

„Verovatno se to razmatra u nekom paketu pomoći koji će sada uslediti. Tako da oni za sada, čekaju, i ne znam kako žive. Mi ne radimo od novembra. Od marta je trebalo da počne sezona, ali je počela neradno. Mi svoje pravo na rad nismo u mogućnosti da ostvarimo zbog pandemije“, navodi Banković.

Dodaje da u turističkom sektoru radi oko 60.000 ljudi, a da su turistički vodiči važan deo svega toga.

„Najugroženiji su oni koji rade sa strancima, i oni koji vode ture van zemlje“, ističe Banković.

Ona je ocenila da se situacija neće stabilizovati uskoro, i da se tek sledeće godine može očekivati da ovaj sektor, eventualno počne normalno da radi.

Više vesti o kovidu 19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i stranici Koronavirus.