Želja za pogledom na Uvac iz helikoptera ugrožava živote malih beloglavih supova

Vesti 06. avg 202019:40 > 19:52
N1

Nadletanje helikoptera ali i drugih letelica, ovih dana ugrožavaju letove mladunaca beloglavog supa u rezervatu Uvac, upozoravaju iz tog preduzeća ali i Instituta za biološka istraživanja. U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo vrše inspekcijski nadzor kako bi utvrdili okolnosti preletanja proteklih dana. Stručnjaci smatraju da ovu oblast treba dodatno regulisati.

Pogled koji svako ko poseti Uvac želi da doživi moguće je delimično ostvariti sa vidikovca koji je predviđen za turiste. Za potpuni ugođaj neki turisti pogled žele iz helikoptera. Međutim, to može koštati života retke ptice koje žive na ovom području. Posebno mladunce beloglavog supa, vrste koja je zaštitni znak prirodnog rezervata Uvac. Jul i avgust su posebno važni meseci jer mladunci pokušavaju da načine svoje prve letove, ističe direktorka rezervata Uvac Miljka Dučić.

„Apel bi bio, zahvaljujući interesovanju medija i javnosti, da ko god organizovao i vršio bilo turističke, bilo privatne ili ne znam kakve letove nadletanja helikopterom, da to obustavi iznad kanjona Uvca. Da to svakako ne čini, barem ne do kraja ovog meseca, dok ptice ne završe taj svoj put“, poručuje Dučić.

Prva dojava da je ptica pronađena na površini vode bila je 12. jula, sledeće dve krajem jula. Tri ptice se sada nalaze u smeštaju za oporavak. Ipak nisu pronađene sve ptice za koje se veruje da se nalaze van svog staništa.

U prirodnom rezervatu kažu da su prijavili nadležnima i nestanak ptica i nadletanje helikoptera.

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo saopštava da je 4. avgusta prijavljeno letenje helikoptera usled koga je došlo do ugrožavanja zaštićene životinjske vrste.

„Na osnovu podnete prijave, inspektori Direktorata započeli su vanredni inspekcijski nadzor po predmetnom događaju. Uvidom u podnete planova leta za period od 20.07. 2020. godine do 04.08.2020. godine za rejon SRP Uvac, utvrđeno je da je bilo više letova helikoptera sa planiranim visinama leta od 300 do 450 metara iznad terena“, navode iz Direktorata.

Iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije su ranije saopštili da oni nisu dobili ni jedan zahtev koji se odnosi na vazduhoplovne aktivnosti.

Dr Saša Marinković iz Instituta za biološka istraživanja trenutnu situaciju vidi i kao priliku da oblast letenja iznad rezervata bude preciznije regulisana, jer nije prvi put da nadletanje helikoptera ugrozi let ptica iznad jezera Uvac.

„Kad smo 2018. podneli tužbu kod civilne kontrole leta oni su nam poslali dokumenta u kojima piše da nema ograničenja što se tiče ptica na celoj teritoriji Srbije. Republički zavod tvrdi da za svako nadletanje treba da se traži posebna dozvola. Ja mislim da bi to trebalo da se reguliše tako što se u toj zoni zabrani let na malim visinama, to je u drugim zemljama tako rešeno“, objašnjava Marinković.

Prema podacima ovog instituta, u rezervatu Uvac ima oko 120 gnezda, a ovo područje je ujedno i najveće stanište beloglavog supa na balkanu.