Udružena, a ne ujedinjena: Srpska opozicija olabavljuje veze kako bi ojačala

Vesti 06. avg 202018:57 > 19:40
N1

Posle bojkota izbora, opozicija se odlučila za transformaciju i novi model udruživanja. Saradnju sa inicijatorima te ideje - Strankom slobode i pravde i Narodnom strankom - Dveri će nastaviti, kako kažu, na tehničkom nivou. Iz Demokratske stranke poručuju da proces njihovog unutrašnjeg širenja nije prekinut i da je komplementaran sa procesom stvaranja Udružene opozicije Srbije. Neke opozicione političke organizacije i pokreti ne podržavaju novu ideju ujedinjavanja.

Kada su uoči 1. maja naizmenično aplaudirali i žviždali bili su saveznici u bojkotu izbora. Taj Savez je, kaže predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, ispunio svoj cilj, pa je sada došlo vreme da se promeni.

„Ovo neće biti, vi ste rekli ujedinjena, ne ujedinjena, već Udružena opozicija Srbije“, pojasnio je Jeremić.

N1

Opozicija objašnjava da je uzrok njenog resetovanja uspostavljanje novog, praktično, jednopartijskog sistema vlasti. Lider Narodne stranke otkriva da se do stranačke infrastrukture sposobne da pokrije 9.000 biračkih mesta i jasanog odgovora na pitanje „šta posle Vučića“, stiže novim modelom.

POVEZANE VESTI

„Savez za Srbiju je bio savez, koalicija, ovo je jedna labavija forma koordinacije koja nam je apsolutno neophodna i koja će ostaviti prostor više nego što je to savez ostavljao za izgradnju kapaciteta opozicionih činilaca“, istakao je Jeremić.

Neki smatraju da će svoje kapacitete lakše ojačati ako ostanu neudruženi. Dveri šalju poruku da su se u 30 tačaka programa nekadašnjeg Saveza za Srbiju prepoznali, pogotovo zbog stava o očuvanju Kosova, a da sada to nije slučaj. Boško Obradović ne isključuje mogućnost da se jednog dana nađe na zajedničkoj izbornoj listi sa onima koji se trenutno udružuju.

„Nismo želeli da ulazimo u novi politički savez koji nema jasan program, ali to ne znači da tehnički ne možemo sarađivati sa Udruženom opozicijom srbije. Naprotiv, sve ono na šta smo se obavezali u Sporazumu s narodom za nas i dalje važi, a pre svega, zajednička borba za slobodu medija i demokratske izbore“, poručio je Obradović.

A demokrate pozdravljaju stvaranje Udružene opozicije, rečima da je taj proces komplementaran sa njihovim unutarstranačkim procesom koji omogućava integraciju drugih u DS. Dok šabački gradonačelnik Nebojša Zelenović najavljuje spajanje sa demokratama čim prođe vanredna situacija, a lider SDS-a Boris Tadić optužuje Zorana Lutovca za sabotiranje ideje ujedinjenja, predsednik DS-a za N1 kaže da razgovori teku.

N1

„Taj proces nije prekinut, samo je usporen, ono oko čega smo se usaglasili na samom početku niko to ne spori, neki su počeli to malo drugačije da tumače, ali nema drugog tumačenja osim da je to integracija u DS, dakle nema pravljenja nikakve nove stranke“, objasnio je Lutovac.

Rekao je i da su vrata otvorena za sve iz SDS-a koji žele da se uključe.

List Danas piše da članice Građanskog fronta, lokalnih udruženja i pokreta u kojima je i Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića zasad neće pristupiti Udruženoj opoziciji Srbije.