Veselinović: SNS prodaje simbole Beograda, 2022. ćemo videti njihov kraj

Vesti 06. avg 202018:12 > 18:17
N1

Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd ocenio je u izjavi za N1 da prodaja Sava centa i Beograđanke nije samo prodaja poslovnog prostora, već i vrednosti koja se ne može izmeriti novcem, budući da je reč o simbolima prestonice. Najavio je i da će Ne davimo Beograd od jeseni krenuti u snažniju kampanju za izbore u Beogradu 2022. na kojima će, kako je uveren, Srpska napredna stranka doživeti poraz.

Veselinović je u Danu uživo N1 rekao kako se nedomaćinskim upravljanjem i višegodišnjim zanemarivanjem, obara tržišna vrednost gradskih simbola, poput Beograđanke ili Sava centra, da bi im cena na kraju toliko pala, da se praktično nekome dodeljuju „za džabe“.

„Mislimo da će se ovim načiniti velika šteta gradu, i građankama i građanima. Meni se čini da bismo morali da uvažimo jednu dodatnu varijablu, a to je šta je to što u tim prostorima nastaje. Mislim da bi to bila jedna značajna stvar koja bi morala da se uzme u razmatranje. U Sava centru je nastao Pokret nesvrstanih, kako se to vrednuje? Nije tržište jedina stvar koju moramo da uzmemo u obzir“, kazao je sagovornik N1.

POVEZANE VESTI

Zato smatra da je nužno da grad uloži novac u rekonstrukciju Sava centra, kako bi taj objkekat ostao javni prostor u svom punom kapacitetu. Drugačije upravljanje može da doprinese da taj prostor ostane takav kakav je, uveren je Veselinović i podseća da su našoj zemlji danas na raspolaganju grantovi EU za energetsku efikasnost iz kojih bi obnova mogla da se finansira.

Stoga će inicijativa Ne davimo Beograd nastaviti da radi sa građanima na terenu kako bi ih informisala o štetnosti prodaje Beograđanke i Sava centra, kao što su radili i u slučaju Košutnjaka gde su, podsetio je Veselinović, sakupili više od 80.000 potpisa i podneli više od 7.000 primbedbi na plan kojim je predviđena seča 19 hektara šume zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

Pritisak javnosti, ukoliko je dovoljno gud i posvećen, može dati rezultat, mišljenja je Veselinović i podseća na građanske inicijative koje su uspele da se izbore za povratak trolejbuske linije 28 ili odbranu zelene površine na Banovom brdu.

„Tako da mislim da nam predstoji talas malo većeg optimizma, i veće politizacije tih borbi u smislu povezivanja različitih inicijativa, pravljenja zajedničkog fronta koji će morati da izađe na izbore 2022, kada ćemo videti kraj ove vlasti u Beogradu“, uveren je on.

Ipak, inicijativa Ne davimo Beograd neće se naći na zajedničkoj izbornoj listi Udružene opozicije Srbije, jer prema Veselinovićevim rečima, to je pokušaj da se zbirni efekat desi negde gde ga nema

„Mislimo da jedna udružena lista nije najbolji način za borbu, pogotovo na beogradskim izborima. Sa opozicionim akterima od početka sarađujemo na tri stvari – borbi za slobodne medije, za poštene izbore, i protiv nasilja nad političkim neistomišljenicima. Ostajemo otvoreni za sve što će doprineri da se režim SNS-a smeni, naročito u Beogradu, ali govorimo da je za rezultat najbolje da se te stvari odvoje, da postoje dve kolone koje će privući i apstinente, i ponuditi možda drugačije vizije kako naš grad može da izgleda“, objasnio je sagovornik N1.

Rekao je i da je inicijativa Ne davimo Beograd već u pripremama za izbore 2022. i da će od jeseni krenuti u snažniju kampanju, a istovremeno nastaviti sa jačanjem svoje organizacije. Istakao je da su građani Beograda masovnim neizlaskom na parlamentarne izbore 21. juna, rekli šta misle o situaciji u zemlji i gradu.