Pozivu BNV na pregovore o udruživanju bošnjačkih stranaka se odazvali SPP i SDA

Vesti 06. avg 202017:21 > 17:25
Anadolija/Aleksandar Nićiforović

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Jasmina Curić razmatrala je sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka na odvojenim sastancima načine udruživanja izbornih rezultata i zajedničkog delovanja bošnjačkih stranaka u republičkom parlamentu i lokalnim skupštinama, u cilju opšteg značaja za sve građane Sandžaka.

POVEZANE VESTI

Pozivu BNV nisu se odazvali predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Demokratske partije Sandžaka (DPS) iz Prijepolja.

Curić je, nakon sastanaka, novinarima rekla da je cilj formiranje bošnjačkog bloka, zajedničkog bošnjačkog poslaničkog kluba i stabilne bošnjačke skupštine većine u sandžačkim opštinama i gradovima.

„Nadam se da će ovaj sastanak doprineti boljoj međupartijskoj komunikaciji na udruživanju, a BNV se stavlja na raspolaganje da pomaže na tom putu. Na strankama je da predlažu način zajedničkog delovanja i da se dogovaraju oko pojedinosti. SDA Sandžaka je iznela predlog sporazuma zajedničkog delovanja bošnjačkih partija, što ocenjujemo kao dobar korak i neka to bude polazište budućih zajedničkih dogovora“, rekla je Curić.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je da su u cilju opšteg interesa za Sandžak bošnjačke partije u obavezi da ujedine svoje izborne rezultate.

„Građanima Sandžaka najveću štetu nanose političke stranke koje samostalno koriste svoje izborne rezultate“, rekao je Ugljanin.

Iz SPP je saopšteno da su oni tokom sastanka ukazali na neminovnost okupljanja oko principa od opšteg značaja za Sandžak i bošnjački narod, kao i na neophodno utvrđivanje platforme, kojom bi se baziralo zajedničko delovanje u cilju rešavanja ustavnog položaja Bošnjaka, statusa Sandžaka, obnove jedinstva Islamske zajednice, te ostvarivanja pretpostavke normalnog ekonomskog, socijalnog i infrastrukturalnog razvoja ove regije.

„Očekujemo da ovu platformu predloži BNV, a u slučaju da se to prepusti strankama, logično je da predlagač te platforme bude SPP, jer smo na proteklim izborima osvojili najveći broj poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Srbije, kao i najveći broj odborničkih mandata u lokalnim skupštinama na području Sandžaka. Spremni smo da razgovaramo i o formiranju lokalnih organa vlasti gde ćemo pored pomenutih principa insistirati na načelu beskompromisnog obračuna sa korupcijom, kriminalom i strogoj zabrani da pojedinci, koji su proteklih godina sudelovali u korupcijskim radnjama ne mogu učestvovati u bilo kom obliku vlasti“, saopšteno je iz ove partije.

BNV je prošlog meseca poslalo dopis bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se, na osnovu ostvarenih izbornih rezultata, udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, da obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije, kao i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.