Četiri sudska izvršitelja iz Valjeva puštena da se brane sa slobode

Vesti 06. avg 202012:48 > 13:01
Shutterstock

Za četiri sudska izvršitelja iz Valjeva, koji su uhapšeni u utorak, 4. avgusta, ujutru, rešenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ukinuto je policijsko zadržavanje i oni su pušteni da se brane sa slobode, saznaje N1.

Podsećamo, Odeljenje za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su u utorak ujutro sudske izvršitelje iz Valjeva G. B. (49), D. J. (60), S. V. (49) i S. P. (49) zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca, kao i Z. P. (48) koji se tereti za krivičma dela pranje novca i pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.  

Kako je navedeno u saopštenju MUP Srbije, osumnjičeni se terete da su od januara 2018. do novembra 2019. godine fingirali sprovođenje izvršnog postupka, tako što su fiktivnom dokumentacijom izdavali naloge računovodstvu suda za isplatu sredstava na račun osumnjičenog bravara Z. P. na ime usluga obijanja i zamene brava na vratima koje on nije izvršio.

Na ovaj način su, kako se sumnja, oštetili izvršne poverioce za 2.963.300 dinara.  

Postoje osnovi sumnje da je G. B. od decembra 2015. do decembra 2016. godine novac koji su izvršni dužnici uplatili na ime troškova postupka zadržavao za sebe, bez uplaćivanja na račun suda.