Zagađenje sumpor dioksidom u Boru tri puta veće od dozvoljenog

Vesti 05. avg 202015:26 > 15:31
Shutterstock

U Boru je u sredu zagađenje sumpor dioksidom (SO2) gotovo triput veće od zakonom dozvoljenog.

U 10 sati, merna stanica Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u gradskom parku, je izmerila 991 mikrogram SO2 po kubnom metru vazduha, dok je gornja dopuštena granica 350.

U poslednjih mesec dana, automatske merne stanice izmerile su prekomerno zagađenje čak tokom 18 dana.

Najveće zagađenje je zabeleženo u utorak, 4. avgusta popodne, kada je SO2 u vazduhu nad gradskim parkom bilo prisutan više od 3.800 mikrograma po kubnom metru, što je čak 11 puta više od dozvoljenog.

Aplikacije koje prate zagađenje vazduha, upozoravaju da je vazduh „opasan“, da treba zatvoriti prozore i izbegavati izlaženje napolje i da treba nositi zaštitne maske protiv aerozagađenja.

Zagađenje nije retkost od dolaska kineske kompanije „Ziđin“ u Bor u decembru 2018. godine, kao „strateškog partnera“ Vlade Srbije u nekadašnjem RTB.

Proizvodnja bakra je samo 2019. godine, u odnosu na godinu ranije, povećana za 23,33 odsto, a u poređenju s prvih pet meseci 2019. godine, u istom razdoblju ove godine proizvodnja je povećana za 47,5 odsto.

Generalni direktor „Ziđina“ Đian Siming je proletos potvrdio da je izvor zagađenja Topionica bakra i rekao da se „radi na rešavanju tog problema“.

„Radimo na nalaženju privremenog rešenja u smislu izgradnje ‘dimohvatača’ i sistema za gasove. To će biti privremeno rešenje i trajaće do jula, a posle toga planiramo da trajno rešimo problem sa gasovima po najmodernijoj tehnologiji, jer će sav gas ići u fabriku sumporne kiseline“, rekao je tada Siming, ali zagađenje se nastavilo i od jula.

Odnos prema zagađenju pokazuje to što su Kinezi, u jednom od najzagađenijih delova Bora ispod same direkcije kompanije, postavili plastenike odakle beru povrće.

Borski odbor Stranke slobode i pravde podseća da su potpisnici ugovora, bivši generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski i ministar rudarstva Srbije Aleksandar Antić, dali stranim investitorima garancije da neće odgovarati, niti snositi finansijske kazne ukoliko narušavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.

„Ugovor se kosi s važećim zakonima Srbije i štetan je, kako po Borane tako i po ostale građane Srbije, koji nisu izuzeti ni zaštićeni od štetnih materija koje dolaze iz Bora, iako su iz svog budzeta uložili milione da tako ne bude“ smatra SSP.