Treći prekršajni postupak protiv Boška Obradovića zbog protesta

Vesti 05. avg 202013:39 > 13:42
N1

Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je novi postupak protiv predsednika Dveri Boška Obradovića zbog organizacije protesta ispred Skupštine Srbije 8. maja, saopštile su Dveri.

„Toga dana narodni poslanici Dveri spontano su protestovali protiv vlasti zbog izmena izbornih zakona u sred izbornog procesa, a spontani protesti su dozvoljeni po Zakonu o javnom okupljanju“, navodi se u saopštenju Dveri.

Ta stranka ističe da je taj zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za pokretanje prekršajnog postupka protiv Obradovića „sporan“ jer se radi o političkim aktivnostima narodnih poslanika koje policija ne može ograničavati.

„Svedoci iz Odeljenja za javni red i mir, policijski službenici Predrag Petrović i Jovo Petrović, u svom izveštaju čak otvoreno lažu da su narodni poslanici Dveri nastojali da onemoguće ulazak u Narodnu skupštinu drugim narodnim poslanicima i zaposlenim licima u Skupštini, što je apsolutna neistina jer toga dana su svi mogli normalno da udju u Narodnu skupštinu“, navodi se u saopštenju.

Dveri ističu da je to treći prekršajni postupak koji se vodi protiv Obradovića pred Prekršajnim sudom u Beogradu i da mu se već sudi za organizaciju protestne šetnje na opozicionom protestu 13. aprila 2019. godine i za promenu maršrute protestne šetnje prilikom organizacije „Slobodne zone“ ispred Predsedništva 4. maja prošle godine.

„Istovremeno, u Tužilaštvu je u toku istražni krivični postupak protiv Boška Obradovića povodom verbalnih incidenata sa narodnim poslanicima vlasti na istom protestu od 8. maja ove godine“, navodi se u saopštenju.

Dveri ističu da je, uprkos više puta ponovljenim izjavama predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da niko neće odgovarati za organizaciju protesta, očito da se progon političkih neistomišljenika nastavlja i pojačava u strahu vlasti od novog izlivanja narodnog nezadovoljstva na ulice.

„Uveravamo predstavnike vlasti da nas ne mogu uplašiti niti zaustaviti da se pridružimo gradjanima na novim demonstracijama koje se moraju dogoditi jer su svi kanali za kritiku vlasti izuzev ulice zablokirani“, navodi se u saopštenju.

Dveri ocenjuju da budući da nema mogućnosti da se drugačije mišljenje čuje ni na „velikim medijima“ ni u parlamentima od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa „nema sumnje da je jedini preostali način za opoziciono delovanje ulica kao autentični narodni parlament“.