Komemoracija u Sremskoj Rači, otkrivena spomen-ploča, pomen žrtvama "Oluje"

Vesti 04. avg 202020:23 > 20:57
Izvor: Tanjug/ Budućnost Srbije/ Instagram

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se večeras u Sremskoj Rači, a na mostu preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju je otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na žrtve. Ploču su otkrili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Oni su nakon toga položili vence, uz minut ćutanja.

POVEZANE VESTI

 Tokom „Oluje“ iz Hrvatske proterano je više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Komemoracija se održava u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja. 

Obeležavanje počelo susretom predstavnika Srbije i Republike Srbije na mostu, nakon čega je počeo pomen za stradale koji je služio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je izjavio da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom građanskog rata u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vere.

„(Oluju) obeležavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, kazao je Irinej nakon parastosa u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, Hrvatske i BIH.

Danas se obeležava „tužan i tragičan događaj koji je doživeo srpski, nevini narod“, rekao je o „Oluji.

Na mostu su postavljeni traktor, prikolica, automobil „jugo“ koji podsećaju na tragične događaje iz 1995. godine.

 Taj događaj za srpski narod „nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom verom, a sa kojim je živeo vekovima i delio dobro i zlo“, rekao je Irinej.

Ocenio je da proterivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do „danas“.

Uz koreografiju koja prikazuje kolonu srpskih izbeglica na mostu u Sremskoj Rači 1995. godine, pročitana je pesma Branka Ćopića „Na Petrovačkoj cesti“ koja govori o Narodnooslobodilačkoj borbi za vreme Drugog svetskog rata.

Takođe, intonirane su himne Republike Srpske „Moja Republika“ i Srbije „Bože pravde“.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na ceremoniji da srpski narod danas ima svoju slobodu u Republici Srpskoj i Srbiji. „Naša osveta je to što smo i danas zajedno iznad ove reke, Save“, poručio je Dodik i dodao: „Ona postaje na svom putu isto grobnica koliko je i reka“. 

Ove godine su uspeli da dovedu jednog Srbina na obeležavanje svoje sramote, a on je pristao na tu predstavu naspram stotine hiljada Srbe koji nisu spremni da budu pokriće zločinu, rekao je Dodik.

Printscreen/Tanjug

Tom jednom nije lako, ali sam je birao. Ne mogu da dokučim već 25 godina šta slavi Hrvatska – opustele prostore koje su naseljavali Srbe ili stradanje drugih naroda. Kao svoj praznik slave Srb bez Srba, Knin bez Krajišnika i Smiljan bez Tesle, naveo je Dodik na mostu.

Dodik je izjavio da je „Oluja“ bila „kockica u mozaiku zla koji je za cilj imao jedino nestanak Srba i koji je sprovođen čitavog prošlog veka“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom ceremonije obeležavanja hrvatske akcije „Oluja“ da je ponosan što „srpska suza“ nakon „mnogo decenija ima roditelja“.

Rekao da Srbija nikada nije drugu stranu terala da prizna genocide počinjene nad srpskim narodom, „nešto što je toliko očigledno“, već samo da „pokažu pijetet prema srpskim žrtvama“.

Nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unapred, rekao je.

Tanjug/ Budućnost Srbije/ Instagram