I posle dve LŠ ogroman minus u Zvezdinoj kasi, Terzić – klub izvanredno posluje

Vesti 04. avg 202018:34 > 19:34
Katarina Kostić

Agencija za privredne registre objavila je finansijski izveštaj Crvene zvezde, za 2019, prema kojem fudbalski klub duguje više od 32 miliona evra, a spisak onih koji od Zvezde potražuju novac, posebno je zanimljiv. Prvi čovek crveno-belih Zvezdan Terzić poručuje da uprkos dugu, klub poslednjih godina izvanredno posluje. Ne može Crvena zvezda da živi isključivo od igranja na evropskoj sceni, fudbalski savez tj, država trebalo bi da obezbedi zaradu klubovima, zaključuju sportski novinari.

Kad se cifre daju crno na belo, ne vidi se izlazak iz tunela. Mada bi crveno-beli za svoj dug verovatno rekli da nije sve ni crno ni belo. A činjenica je da je posle dve uzastopne sezone u Ligi šampiona, srpski prvak u minisu većem od 32 miliona evra. Pozvali smo, nisu se javili, pisali, nisu odgovorili. Finansijski izveštaj za 2019. generalni direktor Crvene zvezde kratko prokomentarisao pre nekoliko dana.

„Ja sam već umoran od priča u kakvom sam stanju zatekao klub 2014. i neću da pričam o tome, hoću da pričam da za ovih šest godina koliko sam u Zvezdi, Crvena zvezda je ostvarila ogromnu dobit i izvanredno dobro finansijski posluje“, rekao je Terzić.

Ne znamo da li bi se sa takvom ocenom složili svi sa spiska onih koji su na čekanju. 

U finansijskom izveštaju koji je objavila APR, piše, između ostalog, da se duguje nekadašnjem predsedniku kluba, pa jednom od legendarnih fudbalera, kao i nepoznatom licu iz inostranstva kome novac treba vratiti u ratama do 2022. Transfer Alekse Vukanovića iz Napretka još nije podmiren, a zanimljivo da se među domaćim klubovima kojima Crvena zvezda duguje nalazi i večiti rival – sa tričavim potraživanjem u odnosu na klubove iz Španije, Belorusije, Engleske.  

Crveno beli najviše duguju bankama za kredite, ali nisu plaćeni ni svi računi za vodu i struju, a i cifra za neplaćeni porez je narasla.

PROČITAJTE I:

Dugovanja prema fizičkim licima: Dobrivoje Tanasijević 200.000 evra, Vladimir Jugović 150.000 evra, pozajmica od stranog fizičkog lica 2.200.000 evra. 

Dugovanja prema klubovima: FK Napredak 255.252 evra, FK Las Palmas 1.000.000 evra, FK Rad 200.000 evra, FK Bate Borisov 300.000 evra, FK Partizan 21.596 evra, FK Hadersfild 300.000 evra.

Dugovanja prema bankama, preduzećima i porez: Kredit u AIK banci 5.530.000 evra, Vodovod i kanalizacija 300.000 evra, porez 6.724.910 evra, EPS 250.000 evra.

N1

Recept za manji minus dobro poznat: igranje u UEFA takmičenjima, prodaja igrača, potraga za novim sponzorima. Ima i onih koji ovako gledaju na dug: zašto recimo Mančester junajted duguje 500 miliona funti, kad toliko zarađuje na godišnjem nivou. 

„Zvezda ima ogroman dug celu deceniju i sada je neuporedivo manji i stvarno i relativno u odnosu na početak decenije jer je Zvezda tada zarađivala 5,6 miliona u vrh glave godišnje, a i to ako namakne, sa prodajama igrača, a sada može da zaradi i 25-30 milona za godinu, što znači da je kredit negde u visini godišnjeg prihoda, što nije previše“, kaže novinar Sport kluba Vladimir Novaković.

Na drugoj strani ove priče je neuporediva razlika u prihodu koji Crvena zvezda ostvaruje igranjem u Evropi i u Srbiji. Na domaćoj sceni prodaja karata je zanemarljiva, a prava od TV prenosa na godišnjem nivou ne donose više od, za evropske uslove, smešnih 250 hiljada evra.

„Nije dužnost Zvezde i Partizana da obezbede sebi sredstva, već onog ko je rešio da bude gospodar fudbalske lige Srbije, u normalnim okolnostima liga i savez su odvojeni entiteti a u Srbiji je savez preuzeo ingerencije nad ligom i da ne stanem samo na savezu, čije su vlasništvo Zvezda i Partizan? Ako su i dalje državno poluvlasništvo, onda je država dužna da ih izdržava a to je problem“, dodao je Novaković.

Jesu crveno beli u odnosu na prethodni finansijski izveštaj smanjili dug za više od dva miliona evra, ali prognozirati da će se nula na tom računu, uskoro pojaviti, bilo bi baš hazarderski.