Riha: Danas preslikana podela medija na režimske i nezavisne iz devedesetih

Vesti 04. avg 202013:06 > 13:25
Podeli:
Izvor: Fonet

Oštra podela na režimske i nezavisne medije i institucije, preslikala se iz devedesetih do danas, izjavila je novinarka Antonela Riha, koja smatra da je to je očigledno jedini model za koji znaju Aleksandar Vučić i ova vlast.

Ona je u serijalu razgovora Presstup medijsku scenu opisala kao „vrlo jadnu“ i primetila da se danas često poredi upravo sa devedesetim.

„Na kraju krajeva, i Aleksandar Vučić i njegova stranka, koja se tada drugačije zvala, upravo su u to vreme pekli zanat. On direktno od Šešelja i posmatrajući Miloševića“, rekla je Riha.

S obzirom na to da sada postoje nezavisni onlajn mediji, istakla je ona, informacija ipak može da stigne do više građana, „osim ako im nisu isprani mozgovi“ izveštavanjem RTS i Pinka.

Riha je ukazala da tržište „ne postoji“, da mediji „jedva finansijski preživljavaju i pod stalnim su pritiskom“, što može da se vidi i po pokretanju istrage Uprave za sprečavanje pranja novca „baš protiv nezavisnih medija“.

Napominjući da je za stanje u državi „uvek najodgovornija vlast“, ona je konstatovala da postoji i odgovornost novinara, „koji su u nekom trenutku prosto odustali od svoje profesije i pretvorili se u skutonoše vlasti“.

Kako je objasnila, postoji „niz medija koji se samo tako zovu u Agenciji za privredne registre, a zapravo su glasila vlasti“, koja je uspela da „usitni i razbije“ medijsku scenu.

„Tu svako gleda svoj neki mali interes i, u tom smislu, zameram i profesiji i ljudima koji nisu na vreme shvatili da će se ponoviti devedesete“, rekla je Riha.

Prema njenoj oceni, vanredno stanje će biti zapamćeno po zaključku Vlade o cenzuri i privođenju novinarke Ana Lalić.

Za nju su to „ključne stvari za razumevanje odnosa ove vlasti prema medijima i informacijama od javnog interesa“, koje će „ostati zapisane u medijskoj istoriji Srbije“.

Prema zapažanju Rihe, upadljivo je što je većina medija, „posebno režimskih“, samo prenosila ono što govore funkcioneri i članovi Kriznog štaba, „takozvana struka“.

Uz ocenu da je malo medija „produbljivalo teme“, Riha je istakla da su nezavisni portali išli korak dalje, poput CINS sa pričom o respiratorima, ili KRIK koji je pisao o lažnim vestima.

Na kraju se, podsetila je Riha, pojavio i tekst BIRN, zahvaljujući kojem su građani mogli da vide da „postoje dupli zvanični podaci, što je dovelo do tektonskog poremećaja kada je reč o koroni“.

Tokom predizborne kampanje moglo se videti da je RTS, kako se izrazila, „odškrinula vrata za opoziciju“, ali je to trajalo „kratko, koliko i kampanja“.

Srpska napredna stranka, predočila je Riha, potpuno je ignorisala predizborne blokove u vestima, „što se do sada nije događalo“, ali je „obilato koristila“ početak Dnevnika RTS.

„U tih prvih 15 minuta svake večeri smo mogli da vidimo šta rade Aleksandar Vučić i vlast“, precizirala je ona i konstatovala da su „zloupotrebili svoje funkcije maksimalno koliko su mogli“.

Riha nije sigurna da ume da odgovori na pitanje kako su mediji izvešatavali tokom nedavnih protesta ispred Skupštine, jer je i sama odlazila na njih.

Pominjući N1, KRIK, Danas i Južne vesti, kao izvore informacija, Riha je ukazala da su ljudi tokom proteklih osam godina naučili „šta treba da gledaju i gde će naći tačne informacije“.

Kako je precizirala, „to svakako nisu režimski mediji“ i zbog toga ne može objektivno da oceni kako su oni izveštavali o protestima, jer se, „kao i mnogi građani, prilagodila da gleda ono što je tačno“.

Podsećajući na pretnje novinarki Brankici Stanković, zbog kojih je svojevremeno dobila zaštitu policije i na bombu postavljenu na prozor novinara Dejana Anastasijevića, ona je ocenila da se novinari tada „nisu baš nešto“ pokazali kao solidarni.

„Propustili smo neke izuzetno bitne momente kada je reč o solidarnosti, probudili smo se kasno, nekako razjedinjeni“, obrazložila je Riha.

Ona je apelovala na jačanje novinarske solidarnosti, svesna da se „neki i plaše“ zbog usitnjenosti, nepostojanja tržišta i konstantnog targetiranja.

Riha je uverena da „jedino solidarnost može da pomogne da taj strah nestane, i da se mediji i novinari vrate svojoj ulozi koju moraju da imaju, da su u funkciji javnosti i sila za sebe“.

Ona je istakla da u Srbiji postoje „veoma dobri“ mediji koji rade po „najvišim profesionalnim standardima“, ali da oni nisu najčitaniji i najgledaniji.

„Imamo fenomenalne mlade novinare, pametne, spremne da uče, i ovaj režim ne može baš sve da nas zgazi“, zaključila je Riha.